2009-05-29

BNP-siffrorna

Idag kom SCB ut med de svenska BNP-siffrorna för första kvartalet i år och de visade som väntat på ett rekordstort BNP-fall - hela 6,5% jämfört med samma period i fjol. Ingen överraskning, ty som Sloped Curve påpekar så är siffran i princip redan gammal när den kommer.

Krympningstakten i BNP är inte lika hög som för sista kvartalet 2008 - BNP föll endast 0,9% säsongsrensat från sista kvartalet 2008 till första kvartalet 2009. Förra kvartalet var nedgången som bekant hela 5,0% jämfört med föregående kvartal. Optimisterna hoppas därmed på att det planar ut och vi kan se uppgång nästa år. Hur mycket jag än skulle vilja det är jag inte optimist i detta fall. Det finns fortfarande alltför mycket skit som inte rensats ut ur världsekonomin för att vi ska kunna se någon varaktig uppgång. Däremot kanske inte nedgångstakten blir lika kraftig som fjärde kvartalets klubbslag.

Men tittar man närmare på SCBs pressmeddelande kan man notera en del saker som inte är särskilt bra.
Produktionen i tillverkningsindustrin sjönk med hela 24,3 procent första kvartalet jämfört med samma kvartal 2008.
Varuproduktionen minskade med 17,3 procent.
Produktionen inom näringslivet minskade med 9,0 procent.
De offentliga konsumtionsutgifterna ökade med 2,3 procent.
Produktionen inom näringslivet är hårt drabbad, särskilt tillverkningsindustri och varuproduktion, medan samtidigt den offentliga konsumtionen ökar. Det är i längden inte hållbart att öka de offentliga utgifterna medan näringslivet krymper.
Hushållens konsumtionsutgifter minskade med 3,0 procent. Utgifter för inköp av bilar och transporter bidrog mest till minskningen
Ingen överraskning, med tanke på de katastrofsiffror för bilförsäljning som presenterats tidigare, men ändå intressant att notera.

Henrik Mitelman på SEB har också en intressant kommentar i SvD:
- Men det intressanta är att produktiviteten också kollapsar. Vi jobbar 1,5 procent mindre än förra året och producerar 6,5 procent mindre tjänster och varor. Det är ingen särskilt fin utveckling.
Det måste väl bero på att många företag inte har samma beläggning som förut, men inte vill eller kan avskeda i samma mån. Detta visar kanske också på en risk för fler avskedanden.

Idag kom också preliminära BNP-siffror för USA, där BNP nu krymper i en årstakt av 5,7%, inte riktigt lika snabbt som fjärde kvartalet 2008, alltså.

För två veckor sedan kom också BNP-siffror för EU:
Värst drabbades det nyblivna eurolandet Slovakien som är starkt beroende av bilindustrin och som backade med hela 11,2 procent. Den mest obehagliga överraskningen kom dock från Tyskland som jämfört med fjolårskvartalet krympte med 6,9 procent.
Slovakien framstod länge som ett undantag i Östeuropa, men nu börjar de närma sig baltiska siffror på BNP-krympningen. Inte helt oväntat, eftersom de är starkt beroende av bilindustrin. Tysklands BNP-krympning visar att denna kris drabbar totalglobalt. Det finns inga alternativa länder att investera i eftersom hela världsekonomin krymper.

Bloggrannen Cornucopia har idag också lite kloka kommentarer om BNP-siffrorna.

1 kommentar:

  1. Ni borde slå er samman ni som kan det här med ekonomi "flute cornucopia simulacra intheendwerealldebt" och bilda ett parti till nästa val, för nu är ju skadan redan skedd bara att invänta depressionen. Stort tack ändå för mycket kunnande som hjälpt mig förstå mycket.

    SvaraRadera

Kommentarer bör hålla sig till ämnet för den bloggartikel de hör till. Personangrepp, hets mot folkgrupp och andra kränkningar tillåts inte. Kommentarer som bara består av länkar tillåts normalt inte. Kommentarer som bryter mot reglerna kan komma att tas bort.