2009-05-12

Mörkt för bostadsköparna

Idag skriver SvD med anledning av att senaste Mäklarstatistik rapporterar svagt ökande priser på bostäder att "Det fortsätter att våras på bostadsmarknaden trots konjunkturmörkret". DN har en väldigt likartad artikel med exakt samma formulering. De har såklart samma källa på TT, där det uppenbarligen sitter en boprishaussare och snickrar ihop artiklar utifrån Mäklarstatistiks föredömligt neutrala pressmeddelande.

Som jag sade igår, så är ökande bopriser inte bra i dagens läge. Tvärtemot allt tal om "ljusning" och att det "våras" så ser det mörkt ut för alla som vill köpa sig en bostad och då måste skuldsätta sig orimligt mycket. Alternativen är (i alla fall i Stockholm) att betala en stor summa svart för ett förstahandshyreskontrakt, att bli inneboende eller att hyra i andra hand. Ingetdera känns troligen särskilt attraktivt för ett par som tänker sig att flytta ihop och skaffa barn. För unga som just flyttar hemifrån kan inneboende eller andrahandskontrakt dock vara bra alternativ.

1 kommentar:

 1. Marcus, Likvidvänster2009-05-12 22:18

  Desto längre tid det tar innan bopriserna börjar falla kraftigt , desto större kommer fallet att bli.

  Det absolut värsta vore om priserna bara planar ut och inte faller , det innebär att vi helt plötsligt har en jättestor del med människor som sitter med flermiljonlån de aldrig kan , eller vill , betala något på.

  man kan säga att de som köpt över sina tillgångar sista åren är dömda till att vara låneslavar livet ut. räntan kan som bekant bara bli högre.

  Den enda chansen att klara sig ur ett nyligen genomförd bostadsköp är att passa stafettpinnen vidare till någon annan köpare som villigt hoppar in i pyramidspelet.

  Det kommer ta flera år innan småhusägare splittas upp i olika läger beroende på inkomst , räntestrategi , köpeskilling och amorteringsvilja. För många kommer detta bli ett mycket tråkigt uppvaknande - för mäklarna är detta historiens största köpfest !

  Det är nästan så att Finansinspektionen borde granska detta , det har redan gått så långt att det inte kan sluta lyckligt.

  SvaraRadera

Kommentarer bör hålla sig till ämnet för den bloggartikel de hör till. Personangrepp, hets mot folkgrupp och andra kränkningar tillåts inte. Kommentarer som bara består av länkar tillåts normalt inte. Kommentarer som bryter mot reglerna kan komma att tas bort.