2009-05-11

Lettland värre än Argentina

Jag nämnde tidigare idag att Lettlands BNP sjönk med hela 18% på årsbasis. Bloggaren Minou Silver uppmärksammar att detta är allvarligare än Argentinas berömda kris 2002, då deras BNP sjönk med 11% på årsbasis.

I torsdags varnade EU Lettland för att ensidigt införa euron som valuta. Jag anser tvärtom att en lettisk devalvering följd av euroinförande vore det bästa för letterna själva. Tyvärr verkar Lettlands styrande inte inse detta, utan sitter fast i klorna på IMF, EU och svenska banker.

Självklart vore en lettisk devalvering en katastrof för Swedbank och SEB, och därmed en hård smäll för Sveriges ekonomi, men från Lettlands synvinkel är det jättebra på längre sikt, om än medicinen blir besk på kort sikt. Då kan letterna lämna alla lån bakom sig i en enda jättekonkursvåg istället för att sitta och gneta och betala av lån till utlandet i flera år framöver. Räkna dock med att vi får höra mycket brösttoner framöver från våra svenska politiker angående hur en "ansvarig" politik bör bedrivas av Lettland. "Ansvarig" mot det rika Sverige då, och inte ansvarig mot den egna befolkningen.

1 kommentar:

  1. Hej Flute,

    Övervärderade fasta valutor är aldrig sunt - som peson värderad till värdet av en dollar - eller kronan mot ecun då när det gick åt pipan. Men jag undrar stilla vad som hände med konvergenskraven? Är det en övergångsanpassning till ERM du menar som kan ge Lettland inträde i eurofamiljen på sikt?
    En valuta på dekis vill väl ingen leka med?

    Häls,

    SvaraRadera

Kommentarer bör hålla sig till ämnet för den bloggartikel de hör till. Personangrepp, hets mot folkgrupp och andra kränkningar tillåts inte. Kommentarer som bara består av länkar tillåts normalt inte. Kommentarer som bryter mot reglerna kan komma att tas bort.