2009-05-19

Mexikos predikament

Mexiko är landet som uppmärksammas av mina "bloggrannar" nu, så jag hakar väl på.

Igår skrev EfterOljan ett mycket bra sammanfattande inlägg om vilka risker som Mexiko löper p.g.a. sin sjunkande oljeproduktion. Läs det! Eftersom oljan finansierar närmare 40% av statsbudgeten finns risken att Mexiko kollapsar. Mexiko är redan hårt drabbat av finanskrisen, eftersom 80% av exporten går till USA. Förutom att oljeproduktionen sjunker, så har även oljepriset sjunkit, turistintäkterna minskat och pengarna som skickas hem av emigranter har minskat. Dessutom rasar ett narkotikakrig bortom kontroll i Mexiko.

Cornucopia frågar sig om Mexiko blir det första landet att kollapsa p.g.a. peak oil. I så fall blir det svårt för USA. Att agera militärt i Mexiko lär bli svårt, för att inte säga omöjligt. Bara Mexico Citys storstadsområde har nästan 20 miljoner invånare och skulle vara en mardröm för militären att försöka hålla under kontroll. Därmed blir Mexikos predikament USAs predikament. Det enda USA kan göra om situationen i Mexiko skulle urarta är nog att satsa allt på att hålla gränsen stängd samt låta militären kontrollera oljeutvinningsområdena.

Dessutom skulle ett bortfall av Mexikos oljeproduktion på grund av inre oroligheter spä på USAs energipredikament, som "In the End We're All Debt" skriver om.

Förutom att inkomstklyftorna är enorma inom Mexiko, vilket inte brukar vara bra för ett lands stabilitet, så är inkomstskillnaden mot grannen USA i norr milsvid. Inte undra på att USA satsar hårt på att stärka gränskontrollen.


Fotnot: Predikament = besvärlig situation. John Michael Greer skiljer mellan problem, som kan lösas, och predikament, som är olösliga, och som man bara måste anpassa sig till. Han påpekar att hittills har industrisamhället förvandlat alla predikament till problem som går att lösa, men att vi nu står inför ett olösligt predikament i form av peak oil och andra ändliga resurser som passerar sin globala produktionstopp.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Kommentarer bör hålla sig till ämnet för den bloggartikel de hör till. Personangrepp, hets mot folkgrupp och andra kränkningar tillåts inte. Kommentarer som bara består av länkar tillåts normalt inte. Kommentarer som bryter mot reglerna kan komma att tas bort.