2009-08-14

Iskallt för fastighetsaffärer

Nu verkar läget för kommersiella fastigheter (kontor, lokaler m.m.) bli allvarligare här i Sverige. Häromdagen rapporterades att omsättningen på denna marknad under första halvåret i år var den lägsta på tio år. Det är en minskning med 80% från första halvåret 2008.
- Det enorma tappet beror på i huvudsak på svårigheterna att få lån till rimliga villkor, säger Marie Bucht, analyschef på Newsec.

- Dessutom är det svårare att få köpare och säljare att mötas om priset i en sjunkande marknad, säger hon.
Tror jag det! Köparen vill pruta till ett rimligt pris, medan säljaren har minnen av glada dagar då fastigheten var betydligt högre värderad.

Vad gäller svårigheterna att få lån till "rimliga villkor" så kommer vi troligen inte inom vår livstid att komma tillbaka till de slappa långivningsregler som rådde fram till 2008. Det är inte konstigt att långivarna tagit sitt förnuft till fånga och skärpt villkoren. Riskerna vid långivning är stora idag. Det här är en del i en stor trend - övergången från en låneekonomi till en spararekonomi. Det kommer att ta många år för denna övergång, och det är en global trend.

Läs andra bloggar om , ,

3 kommentarer:

 1. Det är i min mening ett sundhetstecken att det blir lite svårare för företag och privatpersoner att få lån.

  En verksamhet som år efter år behöver lån för att existera och för att finansiera expansion är ingen sund verksamhet , desto fler bolag som förstår att lite av vinsten bör sättas av årligen för vidare expansion och som buffert vid konjunktursvängningar , desto mindre svängningar i ekonomin får vi.

  SvaraRadera
 2. farbror Frej2009-08-15 14:59

  När det gäller kommersiella objekt så jobbar köp-intressenter mera åt yrkets vägnar. Det är inte så mycket personliga känslor inblandade. Därmed förmår man kanske också se på saken mer objektivt jämfört med köp av egna bostaden.

  Var för övrigt på Hemnet och botaniserade, och hittade då en hyfsat fin BR-etta för blyga 220K i Västerås, 1 timme från Sthlm C (www.hemnet.se/beskrivning/hemnet/477827). 1817 kr i månadsavgift. Om nu intressenten har sparat och köper cash, och räknar på minst 2000 kr mindre i månaden jämfört med motsvarande bostadshyra, så har hon hämtat in alternativkostnaden 220K på måttfulla 9 år - även utan värdeökning. Eller så väntar man 3-4 år och köper ännu billigare.

  Teleportera ny exakt samma fastighet till exempelvis Solna och vips är utgångspriset på samma lägenhet det femdubbla; 1100K - nu bekostat med 90% livstidslån, låg ränta (så länge det varar) och fortsatt amorteringsfrihet omprövat var femte år.

  Man förstår varför ALLT hopp närmast krampaktigt instinktivt satsas på en "evig" värdeökningspiral. Till och med om priserna osannolikt skulle frysa permanent på denna nivå, så skulle det vara en dålig affär. Priserna måste vidare upp.

  SvaraRadera
 3. Att vi "inte i vår livstid" skulle komma att se lånevansinnet upprepas är väl ändå lite väl optimistiskt med tanke på att det intevar länge sedan sist?
  Ekonomer är en grupp människor i fullständig avsaknad av minnesfunktion. De lever i en evig enpunkts linjär regression (vilket vi med en riktig utbildning vet är omöjligt...).

  SvaraRadera

Kommentarer bör hålla sig till ämnet för den bloggartikel de hör till. Personangrepp, hets mot folkgrupp och andra kränkningar tillåts inte. Kommentarer som bara består av länkar tillåts normalt inte. Kommentarer som bryter mot reglerna kan komma att tas bort.