2009-08-21

Vittrande rysk infrastruktur

Vattenkraftsolyckan i Rysslands största vattenkraftverk i Sajano-Sjusjenskaja i floden Jenisej i Sibirien häromdagen påminner om hur nedgången mycket av den ryska infrastrukturen är. Mycket av den är byggd under sovjettiden och har inte underhållits särskilt bra sedan dess. Stora delar av Rysslands ekonomiska boom de senaste åren bygger på infrastruktur som har alltför många decennier på nacken. Turbinerna i Sajano-Sjusjenskaja har använts i 31 år, trots att deras livslängd var beräknad till 30 år. Innan finanskrisen hade den ryska regeringen planer på stora satsningar på underhåll av infrastrukturen med hjälp av pengar från oljeinkomsterna, men dessa planer har nu till stor del lagts i malpåse.

Det aktuella vattenkraftverket stod för hela 15% av Rysslands vattenkraft och 2% av Rysslands totala elkraftproduktion! Kraftverket är på 6,4 gigawatt, det vill säga nästan som Ringhals och Forsmark tillsammans. Det beräknas kosta över åtta miljarder kronor att reparera och reparationerna kommer att ta upp till fyra år. Frågan är hur lång tid det kan ta att få igång driften delvis. Troligen vet ingen ännu exakt hur allvarliga skadorna är.

Närliggande aluminiumsmältverk, som slukade närmare 75% av elkraften från vattenkraftverket, får såklart stora problem, och man räknar med jättelika bortfall i produktionen. En enda olycka får alltså vittgående konsekvenser för den ryska ekonomin.

Tjetjener har sagt sig ha orsakat olyckan genom ett attentat, men det känns tveksamt och är troligen mest tomt skryt. Tydligen har ännu en terroristgrupp av något slag också tagit på sig ansvaret. Det behövs inga terroristattacker, eftersom infrastrukturen redan är i så dåligt skick.

Risken är stor att vi framöver får höra fler nyheter om olyckor orsakade av vittrande rysk infrastruktur. Frågan är om och när ryska staten lyckas ta tag i underhållsproblemet. Putin har efter olyckan gått ut och sagt att "Det behövs en seriös översyn av all strategisk och livsviktig infrastruktur". Man kan fråga sig hur mycket av denna översyn som kommer att förverkligas.

Läs andra bloggar om , , ,

1 kommentar:

  1. USAs infrastrukturella problem påminner en del om Rysslands. Man är i behov av enorma investeringar i vägar, broar, vatten- och avloppssystem m.m.

    SvaraRadera

Kommentarer bör hålla sig till ämnet för den bloggartikel de hör till. Personangrepp, hets mot folkgrupp och andra kränkningar tillåts inte. Kommentarer som bara består av länkar tillåts normalt inte. Kommentarer som bryter mot reglerna kan komma att tas bort.