2009-08-19

Sågad Koenigsegg-Saab-affär

Nu har som bekant Koenigsegg och GM gjort upp om villkoren för Saab-köpet och det låter ju bra, men det finns en stor hake. Koenigsegg saknar 3 miljarder kronor, cirka 30% av pengarna de behöver. Vanliga investerare och banker har uppenbarligen ingen lust att gå in i denna högriskaffär. Så nu försöker man få lån från staten, men regeringen säger nej med hänvisning till att man inte vill riskera skattepengar. Jag är tacksam för att vi har en regering som har en sund inställning till att riskera våra pengar. Visserligen är det ju synd om alla som arbetar på Saab, men som jag sade redan i våras vore det bättre att få en snabb nedläggning av förlustföretaget Saab så att de arbetslösa kan gå vidare istället för att leva med falska förhoppningar. Våra dagstidningar dömer också ut Saabaffären, så där finns inte mycket hopp för Koenigsegg att finna stöd för att övertala staten om att ge lån. Fredrik Reinfeldt och Maud Olofsson sågar idag också idén om statliga lån till Saab.

Och varför ska staten med våra skattepengar stötta ett företag som de flesta investerare inte verkar tro på? Om nu Koenigsegg har så fantastiska hållbara affärsplaner för Saab borde det inte vara särskilt svårt att övertyga investerare och banker om saken.

Socialdemokraterna däremot verkar befinna sig på röstfiske:
Socialdemokraternas näringspolitiske talesman Tomas Eneroth kontrar:

- Regeringen måste anstränga sig för att hitta en lösning, annars äventyras både jobb och välfärd. Jobben för 4 000 på Saab, de 8 000 anställda bland leverantörerna och ytterligare några tusen inom servicesektorn försvinner.

- Regeringen har ju av ideologiska skäl valt att inte agera. Det är de ideologiska skygglapparna jag kritiserar. I andra länder anstränger sig staten för att rädda jobb, säger Eneroth till TT.
Visst kunde det vara behjärtansvärt att rädda ett antal tusen jobb, men varför ska staten kasta ner pengar i ett svart hål? Saab har gått med förlust i tjugo år och därmed övertydligt bevisat sin dåliga livsduglighet som företag. Så varför skulle en liten skånsk lyxsportbilsfabrikant plötsligt kunna vända det till vinst mitt i den värsta ekonomiska krisen under efterkrigstiden? Nej, om staten nu ska satsa pengar i Trollhättan och andra ställen där jobb kan försvinna om Saab försvinner, så borde man istället satsa på jobb på andra företag som har framtiden för sig. Socialdemokraterna skulle inte behöva vika från sin idé om att rädda jobb, men de skulle ju kunna tänka efter vilka jobb de vill rädda. Det verkar här snarare vara socialdemokraterna som har ideologiska skygglappar när de låser sig vid att just de befintliga jobben är de viktiga.

Att bloggare på politikens högersida berömmer regeringens agerande är inte förvånande, men även vissa bloggare på vänstersidan, t.ex. Svensson håller med om att det är bra av regeringen att säga nej till lån till Koenigsegg/Saab, även om andra vänsterbloggare fastnat i samma ideologiska skygglappar som Tomas Eneroth.

Läs andra bloggar om , ,

4 kommentarer:

 1. 3 miljarder är mycket pengar att lägga i en korg...

  Det vore både bättre och intressantare att bara ge varje anställd på saab 750000 var och se om de inte kunde hitta på något roligare. Nån av dem borde komma på något bättre än att bygga fula bilar. Då kanske vi får valuta för pengarna...

  SvaraRadera
 2. Så länge vi har en överproduktion av fossilbränsledrivna bilar av plåt tror jag ingen kan få vinst i SAAB sett ur ett femårsperspektiv.

  SvaraRadera
 3. De pengarna kan de istället bygga riktiga cykelvägar för i Stockholm och kanske t.o.m. sätta ut skyltar, så att man som jag slipper cykla vilse när jag idag cyklade fram och tillbaka till Märsta. Det tog mig nästan 7 timmar, vilket är på tok för lång tid. Men om man trasslar in sig i olika villaområden så blir det så.

  Förstår inte på vilket sätt 3 miljarder till SAAB är en investering överhuvudtaget. Om de börjar tillverka cyklar kanske det skulle vara intressant. :)

  SvaraRadera
 4. Skattepengar till SAAB är totalt bortkastat ur alla perspektiv. Det räddar inte ens de där jobben.

  Ska de satsas så satsa på omställning och hållbara alternativ i stället. Då kan det ge nya jobb som fungerar.

  Tycker hon med hjärtat till vänster.

  SvaraRadera

Kommentarer bör hålla sig till ämnet för den bloggartikel de hör till. Personangrepp, hets mot folkgrupp och andra kränkningar tillåts inte. Kommentarer som bara består av länkar tillåts normalt inte. Kommentarer som bryter mot reglerna kan komma att tas bort.