2009-08-12

Turism - framtidsbransch?

Idag varnas regionpolitikerna för övertro på turismen. Det visar sig att trots att landsting och kommuner tvingas skära ner sina budgetar på grund av minskade skatteintäkter, så drar de inte ner på anslagen till besöksnäringen. Det verkar som om man hoppas på att kunna ersätta försvunna industrijobb med jobb inom turismen. Thomas Blom, turistforskare vid Karlstad universitet, slår dock hål på sådana förhoppningar.
- Jag tycker man sätter för stor tilltro till besöksnäringen. Ett genomsnittligt turistföretag har fem anställda. För att ersätta 1000 jobb inom industrin krävs 200 företag
Bloggaren Johan Westerholm har kloka synpunkter.
Nej, låt oss satsa på industrin, forskning och annat som kan ge stabilare arbetstillfällen och stabilare kassaflöden än en glassförsäljare kan visa upp en kall svensk sommardag. Gärna säsongsoberoende.
Dessutom är turistsatsningar ingen bra idé i lågkonjunktur. Färre människor har råd att resa. Visserligen kan vissa regioner få ett uppsving i turismen när folk för att spara pengar tar semester i Sverige istället för att resa utomlands, men det kompenseras i sin tur av färre turister från utlandet. Dessutom finns risken att många som annars skulle ha semestrat inom Sverige nu inte har råd att resa alls.

Folkpartisten Carl B Hamilton kritiserar idag i SvD också kommunernas och regionernas satsningar på turism.
Carl B Hamilton anser att det handlar om fel prioriteringar. Han säger även att anledningen till att den Svenska turismen nu blomstrar är den svaga kronan. Och att man då ska akta sig för att investera.
Jag tror personligen att vi har sett "peak tourism". USA:s befolkning har plötsligt blivit sparsamma och många kommer för lång tid framöver inte att ha råd att resa utomlands, på grund av att många förlorat jobben samt att konsumtionen för lånade pengar verkar avta kraftigt. I Japan räknar man med att arbetslösheten stiger till den högsta nivån under efterkrigstiden, och medelinkomsten har fallit rekordmycket i år. EU-länderna befinner sig i recession och lär inte generera fler turister till Sverige på ett tag. När sedan denna kris är över och ekonomierna börjar expandera kommer oljepriset att slå i taket igen och göra flygresor mycket dyrare.

Mitt svar på frågan i rubriken blir därför nej!

Även bloggen Svensson har kommenterat turismsatsningarna.

Läs andra bloggar om , ,

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Kommentarer bör hålla sig till ämnet för den bloggartikel de hör till. Personangrepp, hets mot folkgrupp och andra kränkningar tillåts inte. Kommentarer som bara består av länkar tillåts normalt inte. Kommentarer som bryter mot reglerna kan komma att tas bort.