2009-08-10

Långtidsarbetslösheten i USA

I fredags kom som ni säkert vet senaste officiella arbetslöshetssiffrorna från USA, där det visade sig att antalet förlorade jobb (247 000) inte var lika stort som förväntat (320 000). Detta fick Aftonbladet att utropa att "börsen har vänt". Det är dock fortfarande så att USA förlorar runt en kvarts miljon jobb varje månad. Inte särskilt positivt, med tanke på att de behöver skapa cirka 130 000 jobb i månaden bara för att hålla jämn takt med befolkningstillväxten. Visserligen en långsammare takt i jobbförlusterna, men ännu inte på långa vägar varken stabilisering eller positivt.

Cornucopia har redan skrapat lite på ytan av de amerikanska jobbsiffrorna och hittat en massa som inte är alls så bra. Jag tänkte komplettera med lite diagram som man kan hitta hos BLS (Bureau of Labor Statistics). Till att börja med antalet personer med jobb som procent av befolkningen.
Som ni ser har andelen med jobb gjort en rejäl dykning till nivåer man inte sett på så där 30 år. Det är också intressant att andelen med jobb aldrig repade sig efter nedgången år 2000-2003 innan det var dags för den nuvarande krisen. Och här syns inga som helst tecken på att någon vändning uppåt skulle kunna vara på gång.

Nästa diagram visar det genomsnittliga antal veckor som folk som förlorar jobbet får gå arbetslösa innan de hittar nytt jobb.
Denna siffra skjuter upp i höjden och visar heller inga tecken på vändning. Genomsnittstiden innan nytt jobb börjar närma sig ett halvår. Så här länge har man aldrig behövt vänta sedan år 1948. Tittar man på antalet som behöver vänta mer än ett halvår på att hitta nytt jobb ser det ut på liknande sätt (skalan är i 1000-tals arbetslösa).
Så här illa har det aldrig varit under efterkrigstiden och ingen vändning i sikte här heller. Dessutom har det aldrig varit en så skarp uppgång i antalet långtidsarbetslösa.

Alla dessa obehagliga siffror döljs såklart långt ner i pressmeddelandet och når inte ens fram i svenska medier, som inte orkar gräva sig ner i källan, utan ganska okritiskt sväljer nyheter från TT. TT i sin tur bryr sig uppenbarligen inte heller om att gräva ner sig i siffrorna.

Läs även andra svenska bloggar om , ,

5 kommentarer:

 1. Och därför läser jag er din rapportering! Skarpt!

  SvaraRadera
 2. För några årtionden sedan var det inte samma ekonomiska behov att både mannen och kvinnan i ett hushåll hade arbete. Detta får man också väga in i graferna. D.v.s. många var nöjda med att inte ha arbete bakåt i tiden, hushållsekonomin fungerade ändå.

  Sedan kan man fråga sig om de redovisade siffrorna för arbetslösheten var "ärligare"/mer sann längre tillbaka i tiden.

  /Utblick

  SvaraRadera
 3. Utblick:
  Visst var det så. Uppgången i andelen med jobb från 1960-talet till år 2000 är ju till stor del betingad av att kvinnorna kommit ut i arbetslivet. Därför är det desto allvarligare att trenden nu har reverserats så kraftigt.

  SvaraRadera
 4. Tack Flute!

  Gissa om jag värdesätter din blogg!
  Det är så bra att det finns såna som du att ta reda på och skriva om detta.

  Tack tack tack.

  SvaraRadera
 5. Bra och riktiga reflektioner. Gillar din blogg och har hänvisat till ditt inlägg från min blogg: http://winningtrading.vinnarbyran.se hoppas det var ok.

  SvaraRadera

Kommentarer bör hålla sig till ämnet för den bloggartikel de hör till. Personangrepp, hets mot folkgrupp och andra kränkningar tillåts inte. Kommentarer som bara består av länkar tillåts normalt inte. Kommentarer som bryter mot reglerna kan komma att tas bort.