2009-08-12

Staten borde sälja SAS

Inte oväntat rapporterade det samskandinaviska flygbolaget SAS en brakförlust på en miljard för årets andra kvartal. Utöver det befintliga sparprogram ska SAS nu dra åt svångremmen ytterligare och göra sig av med 1000-1500 anställda samt försöka sänka löner och pensioner med 10-20%. "Det är vinna eller försvinna" säger SvD. Jag ser inget "eller". Ett företag som går så här illa kommer med största sannolikhet att försvinna, uppslukat av Lufthansa eller någon annan konkurrent.

Jag har sagt det förut - svenska staten borde snarast sälja av sin andel i SAS medan man fortfarande eventuellt kan få ut mer än en euro för det. Varför ska staten äga flygbolag? En bransch utan framtid när oljan blir dyrare. Staten bör absolut inte skjuta till några mer pengar till det svarta hål som är SAS.

Bloggarna Tommys tankar och Henrik Alexandersson har liknande åsikter som jag.

Konkurrensen från lågprisflyget
SvD:s Fredrik Braconier anser att Norwegian är en farligare konkurrent än Ryanair. Jag håller med, men skulle vilja tillägga att EasyJet också är farliga. De flyger från Arlanda, de flyger delvis till samma destinationer, de är billigare, de har trevlig personal. Ryanair däremot konkurrerar till stor del inte om samma marknadssegment som SAS. Vem vill sitta på en flygbuss till Skavsta i 80 minuter och sen bli bemött av personal som är notoriskt sura (troligen p.g.a. sina låga löner och dåliga villkor)? Sen på tillbakavägen landar Ryanair-planet på Skavsta klockan 23.15 eller nåt, varefter man ska ta flygbussen tillbaka 80 minuter. Nej, det är inte samma kategori av resenärer som flyger från Arlanda. Bara de som absolut måste ha billigaste resan står ut med Ryanairs förnedringsflyg. Men mot Norwegian och EasyJet är SAS ganska chanslösa, anser jag.

Läs andra bloggar om ,

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Kommentarer bör hålla sig till ämnet för den bloggartikel de hör till. Personangrepp, hets mot folkgrupp och andra kränkningar tillåts inte. Kommentarer som bara består av länkar tillåts normalt inte. Kommentarer som bryter mot reglerna kan komma att tas bort.