2009-08-22

Marknadspsykologi

Alltid läsvärda bloggen Winning Trading hade igår ett fint diagram över de psykologiska stadierna i Swedbanks aktiekurs det senaste året. Klicka på diagrammet för att förstora det.
Just nu befinner sig marknaden uppenbarligen i stadiet "lyckorus", när Swedbanks aktie stigit över 12% på en vecka. Frågan är hur länge det kommer att pågå. Efter att ha sett ett antal börsuppgångar av detta slag genom åren är lärdomen att det kan gå upp bra mycket längre tid och till betydligt mer irrationella höjder än vad man kan föreställa sig. Dock börjar det nu kännas väldigt frestande att gå kort Swedbank.

Marknadens värdering börjar kännas utmanande hög. Swedbank har hittills i år gjort en förlust på 5,37 miljarder kronor för första halvåret. Resultatet lär alltså bli en förlust för helåret. Med tanke på att vinsten för helåret 2008 var knappt 11 miljarder lär man inte lyckas att kompensera första halvårets förlust i år. Frågan är när Swedbank nästa gång kommer att uppvisa vinst. 2010? 2011? Aktiekursen prisar nu som jag ser det i princip in att Swedbank kommer att visa en hyfsad vinst nästa år, annars är priset helt orimligt högt. Varje ord av VD Michael Wolf framöver kommer därmed att vägas på guldvåg för att se om Swedbank uppfyller de högt ställda förväntningarna.

Fortfarande har man kvar surdegarna i Baltikum och Ukraina, så även om Swedbank skulle gå med vinst så lär vinstnivån inte bli lika hög som 2008. Blir vinsten för 2010 hälften så stor som 2008, alltså 5,5 miljarder kronor hamnar man på ett p/e-tal på 10,6 (innan utspädning med den kommande nyemissionen). Men hur stor är sannolikheten att man når ens till sådana vinster?

De viktigaste kommande händelserna i Swedbank är extra bolagsstämma 15 september och delårsrapport för tredje kvartalet 20 oktober. Sen kan det vara intressant att hålla koll på vad som händer runt nyemissionen fram tills utfallet annonseras 13 oktober.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Kommentarer bör hålla sig till ämnet för den bloggartikel de hör till. Personangrepp, hets mot folkgrupp och andra kränkningar tillåts inte. Kommentarer som bara består av länkar tillåts normalt inte. Kommentarer som bryter mot reglerna kan komma att tas bort.