2009-08-18

En gång är ingen gång, två gånger är en vana

Så var det dags för Swedbank att göra ännu en nyemission, mindre än ett år efter den senaste. Denna gång passar man på att i spåren av den sanslösa börsuppgången de senaste månaderna ta in 15 miljarder i nytt kapital. Frågan är hur länge denna cirkus kan hålla på. Man skulle kunna tro att investerarna är brända av förra omgången och inte skulle vilja delta denna gång, men nej, Folksam till exempel riskerar glatt en bit av sina förvaltade pensioner i det svarta hålet Swedbank. Nyheten om nyemissionen togs först emot negativt av börsen, men idag har Swedbankaktien stigit till nytt årshögsta!

Swedbanks vd Michael Wolf kommenterade igår nyemissionen, och jag har översatt några av hans uttalanden.
- Syftet med emissionen är att stärka vår konkurrensposition på våra fyra hemmamarknader, det vill säga i Sverige, Estland, Lettland och Litauen.
Framtiden ser mörk ut på våra fyra hemmamarknader, så vi behöver mer kapital.
- Vi har blivit mer och mer frustrerade över att kommentatorer ifrågasatt huruvida vi har blivit räddade av svenska skattebetalare eller inte, säger Michael Wolf.
Vi är sura på att kommentatorerna sagt sanningen. Vi vill att vår beskrivning ska gälla.
- Det här betyder att vi kommer att ha full kontroll över vårt eget öde och kan satsa kapital där behovet är störst och där det kan generera störst vinster.
Det här ger oss mer kapital att stoppa in i de svarta hålen. Vi hoppas kunna täppa till dem och undvika att förlusterna blir för stora.
- Det viktiga för oss är att vara oberoende och inte behöva använda statens garanti. Då är kapitaliseringsfrågan en viktig faktor, framförallt för ratingbolagen som ska bedöma vår förmåga att hantera den här lågkonjunkturen, säger Michael Wolf.
Vi är skiträdda för att bli övertagna av staten, eftersom det skulle innebära slutet för vår styrelseordförande Stålbergs feta arvoden. Därför passar vi på att ta in nytt kapital nu när aktien är högt värderad. Vi är också oroliga för att ratingbolagen ska nedgradera oss, och vi hoppas genom nyemissionen blidka dem lite.
- Med 15 miljarder kronor till i kapitalisering har vi tagit ett väldigt stort steg i att få en förbättrad förmåga att klara lågkonjunkturen oavsett hur den ter sig, fortsätter han.
Vi behöver verkligen 15 miljarder till när lågkonjunkturen fortsätter. Hoppas vi klarar det! Ni hjälper väl oss att hålla tummarna?
- När det gäller utvecklingen i Baltikum så följer den vad vi har guidat för. I Baltikum får vi en tydligare bild om var utmaningarna finns. Estland utvecklar sig bättre än vi trott tidigare medan Litauen och Lettland har en något svagare utveckling. Den bilden har inte förändrats, säger Michael Wolf.
Utvecklingen i Baltikum är på väg ner i avgrunden - ni kan väl läsa mellan raderna? Det ser illa ut i Estland, men det verkar åtminstone inte bli en katastrof som Litauen och Lettland. Men situationen i Baltikum ser fortfarande lika illa ut som förut.
- Det här visar tydligt att det är Swedbanks aktieägare och inga andra som har tagit fullt ansvar för bankens behov av kapital. Jag är också väldigt glad över att en grupp av aktieägare har garanterat emissionen till 46 procent, säger Wolf.
Som tur är verkar många av Swedbanks aktieägare fortfarande vara villiga att kasta in mer pengar. De är nog så illa tvungna om de inte vill se ett förstatligande.

Angående nyemissionsvillkoren säger Wolf
- Det ska vara i samma härad som de andra emissionerna, sade bankens vd Michael Wolf om den troliga rabatten.
Vi hoppas att inte behöva ge större rabatt i nyemissionen än vad SEB och Nordea gjorde, men vi behöver verkligen pengarna, så rabatten kan bli betydligt större - ett härad är ganska stort!

Låt mig gissa att inom ett år kommer Swedbank att åter behöva nya pengar, men den tredje gången kommer inte brända aktieägare att vara villiga att skjuta till mer kapital, så farbror Staten kommer att bli tvungen att rycka in som räddare i nöden.

12 kommentarer:

 1. Klockren översättning. Känns sjukt att både folksam och svensk exportkredit gamblar sådär med kunders/skattebetalarnas pengar.

  SvaraRadera
 2. Hur känns det att vara Sveriges mest pessimistiska person? Får du inte magsår?

  SvaraRadera
 3. Anonym 2009-08-18 21:37:
  Har du något konstruktivt att tillföra dialogen? Om du inte håller med mig går det bra att argumentera emot.

  SvaraRadera
 4. De är ju helt bankrutta och jag förstår ingenting att aktien rusar till årshögsta?

  SvaraRadera
 5. anonym 1 ! Det är mest troligt att ni "optimister" får en plötsligt hjärtattack under hösten.

  SvaraRadera
 6. Känner en svensk kille som har en högre post på en bank i london. Han säger sig inte bli förvånad om Swedbank blir halvstatliga. Vet inte hur deras snack går på banken. Men jag vet att de vet mer än Average Joe.

  SvaraRadera
 7. Haha, klockrent.

  Så här lät det förövrigt efter att de hade annonserat den förra emissionen:

  "Jag är medveten om att många vill vinkla den här emissionen som att det finns ett stort svart hål som ska täckas. Det är inte fallet. Vi har en mycket stark position och ett mycket starkt resultat"

  Nu vet vi att det bara tog 8 månader innan pengarna hade slukats av det svarta hål.

  SvaraRadera
 8. Ha ha ha! Mycket roligt skrivet Flute, och tyvärr sant. Å andra sidan ska ju skattebetalarna vara glada för detta eftersom ägarna får ta större delen av smällen.
  Så personen som kallar dig för pessimist har ju kanske inte tänkt igenom sitt påstående ordentligt.

  SvaraRadera
 9. Wolf kom med ett klassisk uttalande som inte finns med. Det lyder ungefär:

  Hastigheten på ökningstakten på förlusterna i Baltikum har minskat.

  Sug på den läckerbiten.

  SvaraRadera
 10. Fler översättningar! :D

  SvaraRadera
 11. Swedbank har efter nyemissionen ca 95 miljarder i eget kapital och en årlig intjäning innan kreditförluster på ca 20 miljarder. Förlusterna kommande kvartal blir givetvis stora men det är ju ingen fara för bankens överlevnad inte ens utan de nya miljarderna. Jag tror banken är uppriktig då de säger att pengarna behövs för att kunna sköta sin upplåning utanför garantiprogrammet.

  Börsens reaktion är logisk då risknivån minskar.

  För övrigt verkar Wolf vara en stabil VD.
  /Ziggy

  SvaraRadera
 12. Swedbank kan inte konka, tyvärr så är det så. Dels är Baltikum inte tillräckligt farligt och dels är de för stora för att staten ska låta dem trilla.

  Hur man än vänder på det så kommer de klara sig och när högkonjunkturen väl kommer så kommer Swed och SEB ha gett extremt bra avkastning. (i de långa portföljen)

  Jag jobbar dock intradag så det är vad jag kommer satsa på istället, men ni som vill satsa långt kan vara trygga med SEB och Swed.

  SvaraRadera

Kommentarer bör hålla sig till ämnet för den bloggartikel de hör till. Personangrepp, hets mot folkgrupp och andra kränkningar tillåts inte. Kommentarer som bara består av länkar tillåts normalt inte. Kommentarer som bryter mot reglerna kan komma att tas bort.