2009-08-03

IEA varnar för oljekris

Fatih Birol, chefsanalytiker vid IEA (International Energy Agency) varnar nu för peak oil och dess negativa effekter på återhämtningen i världsekonomin. Som jag har skrivit förut så har de flesta av världens större oljefält nu passerat sin produktionstopp. Redan i höstas kom IEA med sin World Energy Outlook, där man varnade för sjunkande global oljeproduktion, men den tycks ha drunknat bland alla nyheter om finanskrisen.

Om du inte vet vad peak oil är - läs t.ex. på Wikipedia om oljeproduktionstoppen.

Dagens notis blir dock lite missvisande, eftersom den talar om när oljan tar slut, vilket kommer att dröja länge än. Som jag beskrev i "Peak oil kontra slutet på oljan" så börjar problemen vid produktionstoppen, när vi går från ökande världsproduktion av olja till sjunkande. Sjunkande produktion medför högre oljepris, vilket hämmar ekonomin.
Enligt Birol verkar många regeringar omedvetna om att oljan håller på att ta slut snabbare än man tidigare beräknat. Den globala produktionen bedöms ha nått kulmen inom de kommande tio åren, vilket är minst ett decennium tidigare än de flesta hade räknat med.
Det kanske inte är så konstigt att de är omedvetna, eftersom IEA tidigare år bara publicerat rapporter som sade att problemet låg långt in i framtiden. Det var först i 2008 års rapport som man sade att problemet är här och nu. Hösten 2008 hade politikerna fullt upp med finanskrisen, så de tog nog inte till sig IEA:s nedskrivna prognoser då. Trots detta verkar IEA:s prognos fortfarande vara väl optimistiskt. Enligt många experter såg vi troligen peak oil i juli 2008.

Det är i alla fall bra att problemen kring den vikande globala oljeproduktionen får något utrymme i media. Man kunde dock önska att detta finge mer utrymme, med tanke på att det är ett av de allvarligaste problem som mänskligheten står inför framöver. Betydligt allvarligare än klimathotet, anser jag.

Läs de viktigaste artiklarna jag har skrivit förut om peak oil för att förstå mer om problemet.Även bloggaren Cornucopia kommenterar dagens notis.

Läs andra svenska bloggar om , , , ,

7 kommentarer:

 1. Hela dagen har gått och inte ett pip i nyheterna på radio eller teve, om att den kanske största krisen i människans moderna historia, närmar sig. Är det någon som kan komma med en trovärdig förklaring?

  SvaraRadera
 2. Frågan är alltför komplex och långdragen för att vanliga journalister ska kunna ge sig i kast med den. Jag menar, försök följa det här resonemanget:
  -Oljans produktionstakt kommer att minska
  -Det leder till kraftigt ökande priser på olja/energi
  -Detta kommer att leda till att den ekonomiska tillväxten bryts för gott
  (redan här kommer en massa invändningar från förnekare...)
  -Minskande ekonomi under en längre tid kommer att leda till sammanbrott av "Fractional Banking"
  -Nya investeringar i bättre teknik kommer att kvävas i sin linda
  -Maten kommer att bli dyrare, svälten kommer att öka
  ...
  ...
  Orsakssambanden är för komplexa för att det ska göra sig som en bra rubrik i media.

  SvaraRadera
 3. Ja, men därför de skriver så mkt om sport, om "kändisar" o andra dumheter...

  SvaraRadera
 4. Anonn 17:55:

  De skriver om kändisar, sport och "häftiga" nya bilar eftersom det ger dem läsare = pengar.

  Människor vill inte veta av problem. Upplyser man andra om problem som finns kallas man för negativ och man "målar fan på väggen". Det går inte ihop med alla de böcker till självhjälp av någon självutnämnd guru som många tycks ha läst. Där ska man njuta av nuet och inte fastna i negativa tankegångar. Och för många är det negativt att inte kunna sitta i en bilkö, köpa nya kläder varje år och kasta de gamla, åka på flera utlandsresor varje år samt bränna pengar på krogen för att visa hur "bra" människor de är som lever på lånade pengar.
  För dem kommer detta vara en förlust eftersom de investerat mycket tid till att uppnå dessa konsumtionsideal, men snart kan de inte göra det hur mycket de än vill. Därför vill de inte veta av detta utan tror att om de håller ut tillräckligt länge kommer någon annan att lösa det åt dem.
  Det är faktiskt ganska komiskt när man tänker efter.

  Själv ser jag inte peak oil som ett större problem, även fast det kommer att drabba mig givetvis (alla som bor i ett modernt samhälle kommer att bli det). Jag tycker snarare att det kommer att vara ganska kul och spännande att se vad dumskallarna (mänskligheten) kommer att hitta på nu. :D

  SvaraRadera
 5. Jag kan bara hålla med, ungefär som nedan.
  -Håhåjaja, det var peakoil det. Vad blir det för mat ikväll gumman?
  -Jag vet inte. Stör mig inte, jag tittar på Robinsson. Vi får väl köra in till stan sen och hämta varsin pizza.

  Man blir trött.

  SvaraRadera
 6. @ylven

  En svaghet i ditt resonemang är att du tror dig ha hela "sanningen" fullständigt klar för dig. Alla som har en annan åsikt har antingen inte förstått eller förnekar.

  Du har rätt i punkt 1 och punkt 2. I övrigt är resten olika typer av åsikter som framlagts. Det beror helt enkelt på hur stort man tror problemet egentligen är.

  Att media inte skriver mer om de problem som finns tror jag beror på att oljan fortfarande är väldigt billig och en oförmåga att beskriva komplexa samband. Att oljan "kommer att ta slut" har det skrivits länge om i media, vilka effekterna blir i samhället är dock precis som du skriver mer komplext att beskriva.

  SvaraRadera
 7. Att vi inte hört mer om detta i media och att folk inte ens verkar ta åt sig är ett oerhört starkt belägg för att folk är dumma på riktigt.

  SvaraRadera

Kommentarer bör hålla sig till ämnet för den bloggartikel de hör till. Personangrepp, hets mot folkgrupp och andra kränkningar tillåts inte. Kommentarer som bara består av länkar tillåts normalt inte. Kommentarer som bryter mot reglerna kan komma att tas bort.