2010-01-13

Facit 2009 - del 2

Här kommer nu facit för del två av mina gissningar för 2009. Del ett skrev jag redan för drygt en vecka sedan.

Jag ska även nu börja med att sammanfattningsvis säga att jag missbedömde hur kraftfullt regeringar och centralbanker skulle agera för att med alla medel stoppa den kreditkollaps som pågick i slutet av 2008. Och att de faktiskt lyckades stoppa det hela med en ny bubbla ledd av USA:s jättelika budgetunderskott. Nå, till listan.
  1. Detaljhandeln kommer att få svåra tider [...]
    Nja, det blev inte särskilt svårt i Sverige. I USA vände detaljhandelns försäljning i princip uppåt från maj. Noll poäng till mig.
  2. För många företag blir det svårt att få lån och för många omöjligt. De flesta företag som har lån som behöver sättas om snart får akuta problem.
    Visst blev det problem för många företag, men inte så svåra som jag befarade. Men bankernas lån till företag har ändå minskat med 3,5% på årsbasis enligt senaste finansmarknadsstatistiken. En halv poäng.
  3. P.g.a. detaljhandelns svårigheter kommer beställningarna hos grossisterna och tillverkarna att minska. Detta drabbar även transportföretag - rederier, åkerier, hamnar m.fl.
    Lite tveksamt hur allvarligt detta egentligen blivit, men exporten från många länder har minskat kraftigt. Baltic Dry Index (priset på bulkfrakt med fartyg) har visserligen återhämtat sig något under året, men det är långt kvar till toppen. En massa fartyg ligger stilla och kostar rederierna pengar. Här kan jag väl få en poäng i alla fall.
  4. Arbetslöshet [...]
    En solklar poäng. Arbetslösheten har ökat kraftigt både i USA och Sverige.
  5. Fastighetsbranschen får problem [...]
    Här har vi sett begynnande problem både i USA och Sverige för kommersiella fastigheter. Dock verkar den stora kraschen dröja här. En poäng trots allt.
  6. Konkurser [...]
    Konkurserna har ökat kraftigt, både i USA och Sverige. En poäng.
  7. Flygbranschens nedgång [...]
    Flygbranschen har ju gått minst sagt risigt under 2009, med undantag för t.ex. Ryanair. I slutet av året kom stor oro för konkursmässiga Japan Airlines, som för övrigt är på tapeten idag igen. En poäng.
  8. Lönerna står stilla och de flesta kan glömma löneökningar. Snarare kommer sänkningar på tapeten. [...]
    Här har vi sett flera exempel under året, t.ex. Scania som införde fyradagarsvecka. En poäng.
  9. Bankerna kommer att fortsätta rapportera stora kreditförluster varje kvartal. Vissa kommer att gå under, förstatligas eller sväljas av konkurrenter. Exponering mot krisbranscher och -länder utgör riskfaktorer.
    Ja, det har vi sett under året. I Sverige gick Swedbank knackigt och fick ta in en extra nyemission. I USA gick mängder av mindre banker under. Österrike förstatligade en bank. O.s.v. En poäng
  10. Bostadspriserna fortsätter falla - i Sverige troligen med 15-20 procent under året. [...]
    Vad gäller Sverige var detta fullständigt fel. Noll poäng. Jag missbedömde för det första hur kraftigt Riksbanken skulle sänka räntan och för det andra den effekt detta skulle ha på den svenska bostadsmarknaden, som blåstes upp på nytt av kreditflödet trots ökande arbetslöshet. Bankernas utlåning till privatpersoner ökade 9% på årsbasis. Som jag sagt tidigare återkommer jag om ett tag med en närmare analys av var den svenska bostadsmarknaden står just nu. Men som jag ser det har räntedopningen bara skjutit upp nedgången med ett år eller så.
  11. Proffsidrotten drabbas hårt av minskad sponsring. [...]
    Sportsidorna är nu inte precis det jag följer i tidningen, men en sökning på "sponsor*" på tidningarnas hemsidor ger en mängd artiklar som antyder att det blivit svårare att få sponsringskontrakt. Dock verkar läget i Sverige inte vara jättedåligt ännu. En halv poäng.
  12. Minskade skatteintäkter kommer att orsaka budgetpanik hos stat, kommun och landsting. I Sverige blir det dock mycket milt jämfört med den kris som USAs delstater och kommuner befinner sig i. [...]
    I Sverige gick debattens vågor höga ett tag i år om kommuners och landstings underskott. I USA går delstaterna från budgetkris till budgetkris. En poäng.
  13. Börsernas berg- och dalbana kommer att fortsätta, med betoning på dal. Så länge alla de problem jag raddat upp fortsätter att vara olösta tror jag inte på några längre uppgångar. [...]
    Så fel det kunde bli. Noll poäng. Aktiebörserna drabbades av glädjefnatt under 2009, dels som en reaktion på den kraftiga nedgången, dels p.g.a. räntedopning, dels p.g.a. förhoppningar om att det värsta är över. Här tror jag dock att precis som med bostadsmarknaden så har räntedopningen bara skjutit upp nedgången med ett år eller så.
  14. Den "sista bubblan", amerikanska statspapper, kan spräckas under året. [...]
    "Den sista bubblan" i amerikanska statspapper håller fortfarande och har utvidgats till ännu större proportioner under året. Noll poäng. Bubblor har en förmåga att fortgå bortom alla rimliga gränser, varför det är svårt att förutse när de tar slut.
  15. [...] risken är stor att vi någon gång under 2009 får se en global uttagsanstormning (run on the bank). [...]
    Den slapp vi (som tur var) eftersom stater och centralbanker gjorde allt de kunde för att stötta upp bankerna. Noll poäng.
Summa poäng för denna omgång blir 9 av 15 möjliga. Halvbra även här, med andra ord. Totalt för mina gissningar om 2009 fick jag 14½ av 24 möjliga poäng. Halvbra med andra ord. Jag ger dock inte upp för detta, eftersom 2009 var första året jag försökte mig på ett sådant vågspel som att offentligt gissa den ekonomiska utvecklingen. Flera av de saker jag gissade för 2009 men som inte slog in kommer troligen istället att komma år 2010.

Men hur många andra ekonomianalytiker går igenom sina förutsägelser i efterskott på detta vis? Jag undrar hur det skulle se ut om man tittade på några av tidningarnas flitigast citerade analytiker.

[Andra bloggar om , , , , , , , , ]

7 kommentarer:

  1. Bra jobbat! När kommer en lista på "Det här ska hända 2010" som man kommer kunna utvärdera i början på 2011?
    Hälsn,
    A

    SvaraRadera
  2. Mycket strongt att du redovisar hur dina spådomar slog in. Det stärker din trovärdighet inför nästa spådom. Putsa dina glasögon om du har några och sätt dig framför kristallkulan. Vad ser du kommer att inträffa 2010?

    SvaraRadera
  3. Bra lista på faktorer av vikt. Sedan är det där med timing alltid en springande punkt, i alla fall för mig.

    Så länge du har koll på listan kan du i alla fall vidta de viktigaste åtgärderna för att själv förekomma det spådda. Det tycker jag är det viktigaste försåvida inte du är korttidsspekulant på börsen eller liknande.

    Ser även jag fram emot dina tankar för 2010. All den där konstgjorda andningen kan ju skjuta upp saker och skapa ytterligare eufori så att vi får se de större konsekvenserna något senare igen. Som sagt, timing.
    /Morfar

    SvaraRadera
  4. Jag tycker visserligen att gissningar på arbetslöshet, problem i fastighetssektorn och konkurser var ganska oväntade tre månader efter krisen startade, men ändå en rolig och förtroendeingivande uppföljning.

    Dessutom vill jag ge dig stort plus för Sydamerikakollen i inlägget ovan. Väldigt intressant. Om du har tid år du gärna bjuda på mer sånt.

    I bloggsfären tycker jag annars lätt att det blir lite väl mycket ankdamm om argumentation kring inhemska frågor som i ett lite större perspektiv är ganska små.

    SvaraRadera
  5. Var ganska VÄNTADE ska det vara...

    SvaraRadera
  6. Mycket intressant lista och kul att du gör en uppföljning! Jag ser också fram emot listan för 2010.

    Favoritpoeten har nyligen skrivit ett nytt kapitel i sin följetång Världsspekulationen. Den här gången rör det mycket riktigt bostadsmarknaden och att det nu är dags för den 10-20 år långa björnmarknaden för fastigheter: Megabubblan

    Där kanske du kan finna lite inspiration för egna tankar om bostadsmarknaden?

    SvaraRadera
  7. Intressant dock att de helt självklara som arbetslöshet osv. slog in medans andra lika "självklara" som bostadsbubbla tom. blivit inverterad och istället ger ökade priser !

    Kanske är Ni en av dem som missat tåget ?

    Jag kan garantera att Vi är många som sitter säkert innanför tullarna och får behålla både jobb och utdelningarna ser ju ut att ordna upp sig så här går vi inte heller på pumpen.

    /Östermalm

    SvaraRadera

Kommentarer bör hålla sig till ämnet för den bloggartikel de hör till. Personangrepp, hets mot folkgrupp och andra kränkningar tillåts inte. Kommentarer som bara består av länkar tillåts normalt inte. Kommentarer som bryter mot reglerna kan komma att tas bort.