2011-01-06

EU: efter Belgien nu Ungern!

EU har under ett halvår nu haft Belgien som ordförandeland, ett land i politisk kris, som saknat regering sedan valet i juni och styrts av en expeditionsministär under hela ordförandetiden. Belgien kan också stoltsera med EU:s tredje största statsskuld i förhållande till BNP.

Sedan årsskiftet är dock det belgiska skämtet över och nytt ordförandeland för EU är istället Ungern. Den ungerska politiken skulle kunna vara ett dåligt skämt, men tyvärr är det på allvar. Efter att Viktor Orbán och hans parti Fidesz tagit över i våras och har en förkrossande majoritet med över två tredjedelar av mandaten. Tack vare denna majoritet är extremnationalistiska partiet Jobbik (som jag skrev om i våras) som fick hela 16,7% av rösterna långt från maktposition, men regerande Fidesz är nog så tokiga. Det värsta just nu är de nya medielagarna. På bloggen Copyriot kan man läsa mer.
Copyriot beskrev medielagen redan i oktober:
Medielagen föreskriver att nyhetsmedierna inte bara måste rapportera “ansvarsfullt” utan även på ett sätt som “stärker känslan av nationell enighet”. Myndigheter som kritiseras ges en ovillkorlig replikrätt. För att se över att reglerna följs etableras en ny myndighet, Medierådet, vars ledamöter tillsätts på ett mandat som löper i hela nio år, plus en ordförande som tillsätts direkt av Viktor Orbán. Även om Fidesz mot förmodan skulle förlora valet 2014 så kommer partiet fortfarande att ha kontrollen över Medierådet under 2018 års valrörelse.
Genom det nya Medierådet kommer Fidesz att kunna utfärda miljonböter för rapportering som de anser “obalanserad”. Journalister ska också kunna tvingas att avslöja sina källor.
Det var väl ett fint ordförandeland vi har för EU, denna frihetens och demokratins bastion i Europa. Men vänta bara, det kommer mer! Eller vad sägs om följande kappvändning?
Chefen för Medierådet under de kommande nio(!) åren blir Annamária Szalai. Hon arbetade i början av 1990-talet som utgivare av porrtidningen Miami Press men framställer sig idag som försvarare av kristna familjevärderingar.
Fler har nu uppmärksammat vad som händer i EU:s nya ordförandeland. Sanna Rayman i SvD, Adam Cwejman, Marie Vaadre, Gunnar Hökmark, samt två artiklar i SvD.
Den vitt spridda dagstidningen Nepszabadsag hade på måndagens förstasida budskapet "Ungerns pressfrihet över" på EU:s samtliga officiella språk. Som ett stöd tryckte också tyska Tageszeitung samma protest på sin förstasida.
Gunnar Hökmark uppmärksammar också andra problem i landet.
Särskilda skatter som drabbar utländska företag förenas med en budgetpolitik som bryter med de överenskommelser som har legat till grund för stödpaket till landet
För Ungerns ekonomi var en av de första som säckade ihop i samband med finanskrisen och de har ett stödpaket från bland annat IMF. De hade redan från början den största statsskulden i förhållande till BNP av de öst- och centraleuropeiska EU-länderna, och den fjärde största i EU efter Belgien. Sedan 2006 tycktes Ungerns statsfinanser ha förbättrats något, men i somras kom besked om att det var värre då den förra regeringen ljugit (à la Grekland). I november uppmärksammade jag att Ungern låg på CDS-toppen, alltså de länder som enligt marknaderna för kreditswappar har störst risk för statsbankrutt. De låg då på plats nio (strax efter Dubai) och femåriga CDS-kontrakt kostade då 330 räntepunkter. Idag ligger femåriga kreditswappar på Ungerns statsskuld på 388 punkter.

Nedan ser ni hur Ungerns statsskuld och budgetunderskott utvecklats sedan millennieskiftet.

Jag tog också med Belgien i diagrammet. Notera att Belgien åtminstone på en punkt hittills aldrig uppfyllt Maastrichtkriterierna för eurosamarbetet, då statsskulden aldrig varit i närheten av att komma ner till 60% av BNP. Hur Belgien trots detta kunde få komma med i euron är en av alla underligheter som finns i EU och eurosamarbetet. EU-regler är tydligen till för att användas bara när det passar de styrande.

Så jag undrar fortfarande vad EU kommer att vara om tio år. Intressant blir det säkert att följa i alla fall.

[Andra bloggar om , , , , , , ]

7 kommentarer:

  1. Något jag finner väldigt intressant är den obefintliga uppföljningen av de länder som "krisat". Av (det bristande)mediaflödet att döma verkar stödpaketen helt sopat undan alla problem. Grekland - problem löst, Irland - problem löst, Portugal - snart löst, Spanien - snart problem men det löser vi också, osv.
    Hur ser situationen ut nu i t.ex. Grekland?

    SvaraRadera
  2. Clemens - håller helt med. Dagstidningarnas ekonomisidor verkar liksom ha tappat intresset på den fronten. Kan rekommendera senaste inlägget på "Mish"s blogg angående detta, intressant läsning!

    http://globaleconomicanalysis.blogspot.com/2011/01/eu-commission-plans-haircuts-on-bank.html

    SvaraRadera
  3. Men det krisar ju överallt, så om det krisar lite mindre någonstans, som till exempel i Grekland nu, så får man inte plats med det. Krisen och oroligheterna där är ju obetydliga jämfört med snudd-på-inbördeskrigs-Mexiko.

    Och nu är det inte långt kvar tills det blir lönsamt att smälta ner nutida enkronor i stor skala, när alla metallpriser slår rekord. Kanske blir det de där tvåkronorna som är på väg som blir den minsta förekommande valören?

    Mvh Guldnisse

    SvaraRadera
  4. Den här kommentaren har tagits bort av bloggadministratören.

    SvaraRadera
  5. Ehhh, Flute, förstår att du får många kommentarer och inte har tid att sålla alla. Men att såna som Anonym 13:50 slinker igenom alltså...Vilket år var det nu igen, 2011? Antisemitiskt och idiotiskt på samma gång, bra jobbat på så få tecken.

    SvaraRadera
  6. Ja, gamla pilkorsromantiker tycker säkert att de nya ungerska medielagarna är helt i sin ordning. För Partiet vet ju vad som i sanning är balanserat! Har vi hört det förut? Stollar.

    SvaraRadera
  7. Anonym 2011-01-06 13:50:
    Var god formulera om kommentaren så att det inte utgör hets mot folkgrupp. Jag tar bort den som den ser ut nu.

    Anonym 2011-01-06 22:11:
    Jag har inte hunnit läsa kommentaren förrän nu. Jag kan ju inte sitta och hålla koll på kommentarsflödet 24/7. Skulle det börja dyka upp för mycket skräp bland kommentarerna kan jag tvingas införa moderering innan publicering, men jag vill helst slippa det.
    Om du undrar så var dagens två inlägg schemalagda för publicering och skrevs redan igår kväll. Idag har jag i övrigt ägnat mig åt Internetfria aktiviteter.

    SvaraRadera

Kommentarer bör hålla sig till ämnet för den bloggartikel de hör till. Personangrepp, hets mot folkgrupp och andra kränkningar tillåts inte. Kommentarer som bara består av länkar tillåts normalt inte. Kommentarer som bryter mot reglerna kan komma att tas bort.