2009-11-09

Cannabis dåligt, hampa bra

Idag skriver SvD om att användningen av cannabis ökar bland unga. Man tar även upp en ny rapport från Folkhälsoinstitutet där man sammanställt den senaste vetenskapliga forskningen angående cannabisens skadeverkningar. Det är viktigt att fakta sammanställs, även om vissa kan tycka att det blir lite överdrivet. Till exempel kan man som Svensson påpekar i vissa fall ifrågasätta orsakssambanden - haschar man för att man har ett psykiskt problem, eller får man psykiska problem för att man haschar?

Jag har själv sett cannabisens skadeverkningar bland folk jag träffat. Det jag framförallt reagerat över är att regelbundna cannabismissbrukare tappar kontakten med verkligheten och inte utvecklas som människor. Ett skräckexempel var en bekant som började röka på regelbundet som femtonåring. När han var runt trettio år gammal slutade han sitt missbruk, men problemet då var att han fortfarande var som en tonåring. Det regelbundna cannabismissbruket hade fått hans personlighetsutveckling att stanna upp i femton år.

Men de skräckbilder som målas upp av cannabisdrogens farlighet får tyvärr sådana orimliga proportioner att de inte tas på allvar av många. Varför målas inte samma skräckbilder upp av alkohol, som är en betydligt mer spridd drog med betydligt allvarligare skadeverkningar för hela samhället? Förstå mig rätt - jag vill inte att cannabis ska göras lagligt, men jag tycker skräckpropagandan blir överdriven. Varför är just cannabis en inkörsport till tyngre droger? Är inte alkohol en betydligt bredare inkörsport till drogmissbruk? Eller nikotin? Jag har själv prövat alla tre av dessa droger och kan säga att det var ett helvete att sluta med nikotin, alkohol dricker jag fortfarande ibland vid festliga tillfällen, men inte regelbundet och aldrig så jag blir mer än salongsberusad, men efter cannabis känner jag inte något som helst sug. Även om cannabisruset var jättemysigt, så har jag inga problem att avstå, eftersom cannabis har bieffekter på hela ens liv. De som jag träffat som inte lyckas sluta med sitt cannabismissbruk skulle jag säga har problem av andra slag som gör att de fortsätter. Skulle det inte vara cannabis skulle det vara någon annan drog.

Hampaodlingens problem
Skräckbilderna av cannabisen som drog smittar tyvärr av sig på uppfattningen av en av människans främsta nyttoväxter, nämligen hampan. För dem som inte vet det så utvinns drogen cannabis ur hampa. Vissa sorter av hampa är speciellt förädlade för att ha höga halter av drogen. De sorter som istället odlas för sina andra nyttiga egenskaper, d.v.s. fröna eller fibrerna, har låga halter av drogen. Alltför låga för att kunna användas som drog. Varför då dessa restriktioner på hur hampa får odlas i Sverige? T.ex.
Du som vill odla hampa måste söka gårdsstöd för din hampaodling för att inte bryta mot narkotikalagstiftningen. All hampaodling som du inte söker stöd för betraktas som narkotikaproduktion.
Byråkrati i högform! Narkotikaproduktion - sår du lite hampa ur fågelfrö ska du vara bra skicklig om du lyckas få fram någon narkotika. Troligen beror restriktionerna på effektiv lobbying.

Men hampa är en kulturväxt med oerhörd potential för framtiden. För det första är fibrerna starka och mycket användbara. För det andra kan den användas som energigröda. För det tredje är fröna mycket näringsrika. Förutom att de innehåller mycket olja, så är hampan en av det fåtal kulturväxter vars frön innehåller protein som är fullvärdigt (de enda andra två jag känner till är sojabönor och quinoa). Detta innebär alltså att de innehåller alla essentiella aminosyror. Hampan är alltså en mångsidig nyttoväxt som borde ha en given plats i en värld som behöver anpassa sig till minskad oljeförbrukning. Därför borde reglerna kring hampaodling snarast ses över för att underlätta för den nyttiga hampan, samtidigt som man bibehåller något slags kontroll för att inte riskera drogodlingar. Nu verkar det ju i och för sig inte råda någon brist på cannabis i Sverige trots förbudet att odla drogen här, så om det skulle råka bli någon enstaka drogodling som slinker igenom ger det troligtvis bara ett marginellt bidrag till den svenska cannabismarknaden och kan knappast orsaka någon missbrukskatastrof. Då får jag nog anse att nyttan med friare regler för odling av industrihampa överväger riskerna. Sådärja - nu har jag stuckit ut hakan ordentligt, så jag kan få arga kommentarer från hela antihampalobbyn!

Läs mer om seriös hampaodling i Sverige på hampa.net.

P.S. Kineserna verkar ha förstått nyttan med storskalig hampaodling.

Läs andra bloggar om , , ,

12 kommentarer:

 1. Tack för att du tipsade om artikeln på Nyfiken vital!

  Bloggosfären är trevlig och utan sådana här spontana tips hade Nyfiken vital inte varit möjlig.

  Det finns (som tack för det) tips på Nyhetsbloggen för bloggar. Kanske något du har nytta av.

  SvaraRadera
 2. Jag har en blogg men vill inte förknipas med narkotika2009-11-10 01:01

  Det roliga i sammanhanget är att lagligt hampaodlande skulle kunna sätta mer käppar i hjulet för den europeiska cannabismarknaden än någon annan åtgärd.

  Förklaringen är enkel. Europa håller på att bli självförsörjande på marijuana. I en marijuanaodling växer bara honplantor som inte befruktas i syfte att erhålla "sinsemilla" (utan frö på spanska).

  Det är väldigt viktigt då cannabisplantan omedelbart prioriterar fröutveckling om den befruktas och producerar naturligtvis mindre rökbart material eftersom en stor del av blommorna blir till fröer och dels har det rökbara materialet avsevärt lägre thc-halt.

  Skulle hampaodlingar, där man inte gör någon skillnad på hon-och hanplantor, bli vanliga skulle luften bli så full med hampapollen att detta hade varit ett enormt problem för de olagliga odlarna. Jag har hört siffror som säger att i en trekilometersradie från en laglig hampaåker är det omöjligt att odla gräs...

  SvaraRadera
 3. "Jag har en blogg men vill inte...":
  Intressant synpunkt. Jag har också läst att hampaodling och haschodling inte går ihop p.g.a. att man i det ena fallet vill ha frön, i det andra "sinsemilla".
  Men det verkar som om marijuana i Sverige till stor del odlas inomhus. Läs t.ex. en SR-artikel från 2007. Eller en Expressen-artikel från april 2009.

  SvaraRadera
 4. Hm, upptäckte att Sverige nu enligt Kriminalkanalen är självförsörjande på cannabis.

  SvaraRadera
 5. En anledning till att industrihampa är förbjudet är kanske att försvåra odling av "droghampa" maskerat som industrihampa. Dvs man odlar hampa med hög THC-halt (och gallrar ut plantor av fel kön) men säger att det är industrihampa. Jag blir lite fundersam ang. odling av industrihampa eftersom det ofta är folk som nyttjar drogen som vill odla "drogfri" hampa. Men de kanske bara "köpt hela paketet" ang. hampans förträfflighet.

  Bra poäng om propagandan. Skulle vara intressant att se anit-alkoholpropaganda med samma brösttoner.

  Man kan ju även fundera på våldsanvändningen under olika drog(miss)bruk.

  SvaraRadera
 6. Intressant artikel.

  Jag blev nyfiken på din vän som fick sin personutveckling att stanna upp i 15 år, hur kan jag identifiera ett liknande fall? Var det att han gick han i alldeles för stora t-tröjor, förde sig med ett juvenilt språk, inte tog ansvar för sina handlingar, aldrig blev klar med universitetsstudierna eller fortfarande körde moped?

  Mvh Erik

  SvaraRadera
 7. Erik:
  Min bekant - tja, det var hans sätt att förhålla sig till omvärlden, att uppföra sig, som var som en omogen tonåring, inte som en vuxen. Han hade också fortfarande ett språk som jag kände igen från hans tonår. Detta började sedan förändras när han slutade med cannabis efter 15 år.

  SvaraRadera
 8. Det där med att folk som röker på flitigt stannar i utvecklingen känner jag igen mer än väl. Hade ett gäng musikervänner som började röka i slutet av tonåren. Deras utveckling stannade upp och till slut fann jag ingen mening i att umgås med dem när varje fest var likadan och slutade likadant. Deras åsikter förändrades inte heller.

  Jag vet en kille som slutade röka när han fick barn och sade i efterhand själv att han kände att han utvecklades så oerhört mycket efter att han slutade, att åren med haschet var som att leva i en dvala på sätt och vis.

  Men jag misstänker, precis som du säger Flute, att det rör sig om andra problem som dessa människor har. De jag kände drack mycket alkohol och det hände även att de brukade andra droger.

  Den sista gången jag var på en fest med dem sade en av dem som arbetade som mellanstadielärare "Vad skönt att komma tillbaka till verkligheten efter en vecka med, prov, undervisning, föräldrarmöten etc. och bara slappna av och röka en fet!". Då tänkte jag att han fått en del saker om bakfoten, för det är ju just det andra som är verkligheten och haschet var verklighetsflykten. När så en av killarna började skratta hysteriskt och sedan brista ut i gråt (han hade tydligen tagit "syra") insåg jag (som inte ens dricker alkohol mer än ca två öl till maten ytterst sällan, eller röker) att jag inte har något där att göra.
  Jag blev bara deprimerad av vad jag såg.

  SvaraRadera
 9. Vad härligt det måste kännas för er icke cannabis rökande ryggdunkare?
  Ni har utgått från att er "verklighet" är mer verklig än någon annans, baserat på ett språk eller hur någon för sej i ett samtal. Har själv brukat cannabis i 12år så gott som dagligen och har under den tiden tex både tagit mitt körkort och skrivit högskoleprovet med gott resultat. Vidare har jag även "klättrat" på karriärs stegen samt unnat mej ett flertal långresor ut i världen.

  Kan det inte vara som så att människor som brukar cannabis söker och finner andra frågor i livet som de anser bör prioriteras, istället för att se livet som er?

  Cannabis har brukats på många olika sätt i sin flertusenåriga historia av många olika kulturer.

  På ett flertal platser i Indien tex var alkohol förbjudet och rusbehovet stillades med cannabis.

  Men fortsätt ni dunka ryggar och sätta varandras skygglappar på plats medans jag/vi lever som vi vill utan pekpinnar från tankepoliser.

  allt väl,

  Buddy

  SvaraRadera
 10. Buddy:
  Du kanske kan hantera ditt cannabisrökande, men de flesta som jag har sett kan inte det. Det är väl som med alkohol - somliga kan hantera det, andra inte.

  SvaraRadera
 11. God dag,

  Jag har stött på några falska e-post som påstår sig vara rick och sälja cannabis oil.you bör vara försiktig på hur dina köp är done.i säljer inte olja, och jag står för mina ord, om jag säljer olja, kommer jag bli förföljda. på grund av antalet meddelanden jag får en dag på min sida har jag bestämt att jag öppnar en vänskap handler (sida) i andra för att svara på din förfrågan snabbare och bättre Du kan nu lägga till mig, Ser fram emot dina request.https :/ / www.facebook.com/?sk=welcome eller helt enkelt komma tillbaka till denna e-post via: ricksimcanabis@gmail.com

  RICK SIMPSON.

  SvaraRadera
 12. "good day,

  I use google translate because my fucking faggot ass mother didn't teach me any swedish.

  P.S. I may or may not have hasch oil D.S.

  SvaraRadera

Kommentarer bör hålla sig till ämnet för den bloggartikel de hör till. Personangrepp, hets mot folkgrupp och andra kränkningar tillåts inte. Kommentarer som bara består av länkar tillåts normalt inte. Kommentarer som bryter mot reglerna kan komma att tas bort.