2009-11-25

Fetman avstannar i Sverige

Jag noterar idag att för första gången på sjuttio år blir inte de feta och överviktiga fler i Sverige. Sedan 2004 har kurvan planat ut, men siffrorna är ändå skrämmande - 54 procent av männen och 39 procent av kvinnorna är överviktiga eller feta. Varför är männen fetare? Kom igen killar! Börja röra på er! Skippa godiset och chipsen! Börja med slowfood! Sitt inte still och läs min blogg! Detta gäller självklart 39 procent av kvinnorna också.

Men om svenskarna i genomsnitt är för feta, så är det ännu värre i vissa andra länder. DN:s grafik visar ännu mer skrämmande siffror. Andelen överviktiga och feta är i Storbritannien 62%, i USA 67% och i Mexiko hela 70%! Med tanke på att fetman i USA till stor del är en klassfråga relaterad till billig skräpmat finns nu risken att saken förvärras när många amerikaner blir fattigare på grund av krisen.

USA:s fattiga bakgård Mexiko har tydligen ännu större andel feta och överviktiga, troligen till viss del därför att USA exporterat de sämsta delarna av sin matkultur dit.

Läs även andra bloggares åsikter om , , , ,

7 kommentarer:

 1. Ja, matkulturen är ett problem där. Ett ännu större problem är att de verkar resonera som att bigger alltit är better när det gäller konsumtion. Allt ska ju vara löjligt stort och det gäller givetvis även portionerna. Som om att det är en sorts bedrift att äta mycket. Sedan har de intalat sig att det är ballt att åka bil överallt och det är nog det som egentligen är deras största problem - de rör på sig alldeles för lite.

  Det hela blir en ond spiral: ju större de blir, desto mer resurser konsumerar de. De måste ha större bilar för att få plats, större kläder, större sängar, mer energi går åt vid transport, högre vårdkostnader, etc. Fetma är en oerhört kostsam psykisk sjukdom (vilket jag klassar den som). Visst, man kan ju ha lättare för att gå upp i vikt än vissa andra (jag är så själv) men då måste man helt enkelt röra på sig och försöka tänka på vad man äter.
  Det går ju inte bara att skylla ifrån sig och säga "Jag har faktiskt en sjukdom.". Faktum kvarstår: man kan inte gå upp mer i vikt än det man får i sig och man förbränner alltid energi när man rör på sig. Svårare än så är det inte.

  För många svenskars del så tror jag att alkoholkonsumtionen kan vara en bidragande orsak till övervikt.

  SvaraRadera
 2. 46% av mig håller med dig men 54% föredrar att sitta kvar och läsa resten av texten...

  SvaraRadera
 3. Låt naturen ha sin gång.
  Detta kommer självjusteras kommande år då tillgången på mat kommer reduceras kraftigt.

  SvaraRadera
 4. Anon 07:59 : Ja troligtvis, problemet är bara att vi i den rika delen av världen kommer att kunna fortsätta med vår konsumtion av mat samtidigt som de lite fattigare får svälta och de som svälter idag - ja vad skall de göra ?

  Jag tror snarare att sunt förnuft vore en bättre lösning för att få oss feta europee´r och amerikaner att äta mindre och röra oss mer - inte att minskat tillgång på föda - för då börjar vi bara köpa upp fattiga länders jordbruksmark och fortsätta att producera våra högförädlade matprodukter där, OJ det har vi visst redan börjat med :-/ .

  Googla "Land Grabbing" och läs mer.

  Börjar vi röra oss mer och äta mindre, vad skall då hända med våra välfärdssjukdomar ? De genererar ju en otrolig massa pengar till läkemedelsbolag.

  SvaraRadera
 5. Det BMI som är associerat med lägst dödlighet stiger med åldern.

  När man är 20-29 är ett lågt BMI (ca 20-21) associerat med lägst dödlighet, men över 50 års ålder har det stigit till mellan 25 och 28. Så när man är äldre är en viss övervikt nyttig. Sen är BMI ett väldigt grovt mått och inte det enda man ska kolla på för att se om man är frisk.

  Att vara underviktig när man är gammal är f ö lika farligt som att vara kraftigt överviktig, enligt dödlighetsstatistiken.

  Men det pratas det aldrig om.

  Inte för att jag försöker säga att det inte finns ett överviktsproblem. Försöker bara tillföra lite okända fakta.

  /Martin som precis kommit hem från gymmet

  SvaraRadera
 6. Är det fetman som gör att vi skaffar färre barn också?

  Personligen tycker jag det är väldigt få tjejer som verkligen attraherar mig sexuellt numera. Alltså jag tycker fetman är enormt avtändande (men alla tycker vi olika).

  SvaraRadera
 7. Anonym 13:21

  Vad jag förstått är det främst 3 orsaker att vi skaffar färre barn nu:

  1. Preventivmedel

  2. Institutionaliserad äldreomsorg mm. Man behöver inte barn som ska ta hand om en på gamla dar.

  3. Ekonomiskt olönsamt. Förr när barn kunde sköta enkla sysslor -- som de kan i fattigare länder, d v s barnarbete -- så tjänade man ekonomiskt på att ha barn som små slavar som arbetade för en och fick bara mat och husrum som betalning. Nu är det tvärtom. Det kostar att ha barn och när de väl börjar jobba tar de pengarna åt sig själva.

  Skulle det skaffas färre barn för att folk är feta skulle smala människor fortfarande skaffa många barn, vilket de inte gör förmodar jag.

  SvaraRadera

Kommentarer bör hålla sig till ämnet för den bloggartikel de hör till. Personangrepp, hets mot folkgrupp och andra kränkningar tillåts inte. Kommentarer som bara består av länkar tillåts normalt inte. Kommentarer som bryter mot reglerna kan komma att tas bort.