2009-11-26

Dubaifrossa

Dubais lånebetalningskris satte idag igång en omsvängning från riskaptit till riskaversion. Förutom att aktiebörserna föll så försvagades den svenska kronan och dollarn stärktes. Allt tecken på minskad riskaptit och att investerare flyr till tillgångar som upplevs som säkrare.

Egentligen borde Dubais kris inte ha kommit som en överraskning för någon. Att låta ett enda fastighetsbolag (Dubai World) låna 59 miljarder dollar från utlandet när landets årliga BNP bara är drygt 100 miljarder är att be om jätteproblem. Överraskningen just nu verkar mest bestå i att det hände just nu och inte om en månad eller två.

Bloggrannen Cornucopia meddelar att han nu sålt av sina investeringar och ligger likvid. Fler lär ha gjort det idag, med tanke på att världens börser fick frossa. Även om det kanske inte blir "det stora fallet" på grund av Dubai vill många inte riskera de goda vinster de gjort på aktier sedan i mars.

Läs även vad jag skrev om Dubai tidigare idag. Jag återkommer senare ikväll eller imorgon med mera om Dubai och riskaversion. Det finns mycket att säga om Dubai, bland annat om situationen för gästarbetarna. Räkna med att ämnena kommer att vara heta den närmsta tiden...

Andra bloggar om , , , , , , ,

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Kommentarer bör hålla sig till ämnet för den bloggartikel de hör till. Personangrepp, hets mot folkgrupp och andra kränkningar tillåts inte. Kommentarer som bara består av länkar tillåts normalt inte. Kommentarer som bryter mot reglerna kan komma att tas bort.