2009-11-04

Du måste ha en rejäl buffert!

Det förtjänar att påpekas igen. Du måste ha en rejäl sparad buffert för den händelse att du t.ex. blir arbetslös. Igår kunde man läsa att kötiden ökat rejält hos a-kassorna.
Totalt sett har väntetiden för att få inkomstrelaterad ersättning hos de olika a-kassorna ökat med en vecka till åtta veckor, från oktober i fjol till oktober i år.
Ännu värre är det hos alfakassan, där väntetiden nu är 17 veckor - mer än fyra månader!
Väntetiden för att få grundbeloppet i arbetslöshetsförsäkringen har samtidigt ökat med hela elva veckor till 19 veckor. Nästan 75 procent av alla utbetalningar av grundbeloppet kommer från Alfakassan.
Jag ser detta själv på nära håll. Min sambo anmälde sig hos a-kassan i mitten av augusti, men nu nästan tre månader senare syns ännu inga tecken på utbetalning. Tur att vi är små ekorrar som har sparat för sämre tider! Inte nog med att kötiden är lång - väntan kan bli ännu längre om någon blankett råkar vara fel ifylld. Då skickar inte a-kassan tillbaks blanketten på en gång, utan först blir den liggande i deras högar. Därmed kan väntetiden bli ännu längre. Och det är lätt att göra fel på dessa byråkratins praktblanketter. Även en välutbildad person som min sambo lyckas med det.

Mitt råd är därför att du ska ha sparat så att du klarar dig i minst sex månader. Och du ska inte bara klara av löpande räkningar och utgifter - du ska också ha så att du klarar akuta oväntade utgifter, t.ex. om kylskåpet går sönder. Men mina kloka och välinformerade läsare tillhör väl den del av befolkningen som har tänkt på detta, så budskapet kanske tyvärr inte når så många som skulle behöva höra det.

Det är inte bara a-kassans utbetalningar som man kan få vänta på. Även Försäkringskassan kan låta vänta på pengarna, eller till och med vägra utbetalning - särskilt om du är gravid. Nu har dock Diskrimineringsombudsmannen vunnit målet mot Försäkringskassan, så förhoppningsvis får gravida kvinnor i fortsättningen bättre rättighet att sjukskriva sig. Se där en glad nyhet! Men Försäkringskassans byråkrati kan försinka utbetalningen i flera månader om något inte överensstämmer med deras standardmallar.

Även av Försäkringskassan har jag personliga erfarenheter just vad gäller försenade utbetalningar. När min sambo var gravid första gången passade inte hon in i deras mallar. Hon hade haft trettio olika arbetsgivare under ett år, men var inte egen företagare. Då förstod Försäkringskassan inte hur de skulle hantera ärendet. Hon var sjukskriven större delen av graviditeten, men vi fick vänta på pengarna. Under den tiden ägnade vi oss åt intensiv brevväxling och telefonkommunikation med Försäkringskassan. Vi levde supersnålt och först tre veckor innan vår son föddes kom en retroaktiv utbetalning för sex månader - då kände vi oss plötsligt jätterika. Det bästa var dock brevet där någon chef öppet erkände att de faktiskt gjort helt fel från början - vi borde ha ramat in det. När det sedan var dags för mig att vara föräldraledig blev det strul igen. Jag hade två olika arbetsgivare och dessutom eget företag. Det blev för svårt för Försäkringskassan, så jag fick vänta fyra månader på pengarna.

Så jag påminner igen - se till att ha minst sex månaders sparad buffert!

Läs andra bloggar om , , ,

11 kommentarer:

 1. "Den som är satt i skuld är icke fri" finns det ju någon som har sagt, mycket sant! Men att ha en buffert så att man inte är beroende av transfereringssystem om problem skulle uppkomma är också en sorts frihet!

  I min familj har vi gått från att leva ur hand i mun till att ha en rejäl buffert och det ger en fantastisk frihetskänsla! Den känslan är värd alla avstådda köp av roliga grejor vi kunde ha gjort!

  SvaraRadera
 2. Med mitt "Wibblekonto" så kvittar det iaf mig personligen om jag är sjuk eller vad, för pengarna rinner in som vanligt ändå.

  Sedan får jag pga lågt uttag av lön av arbete förstås bara 20:- per dag från Försäkringskassan om jag VAB:ar, så jag brukar strunta i att anmäla VAB och som egen företagare har jag 30 dagars karens om jag blir sjuk så man kan helt strunta i Försäkringskassan om man nu inte blir allvarligt skadad. Och oavsett så får jag bara 20:- per dag jag är sjuk efter 30 dagar ändå...

  SvaraRadera
 3. C, du har inte köpt argumentet att måste ha hög lön för att få pension i framtiden?

  Resonerar du som jag att den enda pensionsförsäkringen värd namnet är ett rejält potatisland?

  SvaraRadera
 4. Förstår mig överhuvudtaget inte på folk som lever utan möjlighet till buffert.

  \PD

  SvaraRadera
 5. re. Cornucopia

  Om du bara får 20 kr från FK vid VAB så undrar man ju vad du lever på? Skattefusk?

  SvaraRadera
 6. Läs Cornucopias inlägg om Wibblekontot så förstår du bättre .

  SvaraRadera
 7. Tvåbarnsfarsa2009-11-04 19:49

  Fundera på hur det är när försäkringskassan strular och det gäller utbetalning av sjukpenning till en sjuk människa.

  Fundera också på hur det är när försäkringskassan inte betalar ut till en sjuk människa och försäkringskassa INTE har gjort fel , de har helt enkelt bara följt de nya sjukskrivningsreglerna och agerat helt och hållet enligt praxis.

  Det är tuffa tider nu !

  SvaraRadera
 8. Bra artikel flute.

  Jag behöver bara titta runtomkring mig på vänner och bekanta, det finns inte en krona sparad. Många tjafsar och bråkar om pengar, men likt förbannat handlar de platt-tv, bilar och annan skit på krita, om och om igen.

  När jag säger att jag sparar så tittar folk på mig som ett ufo och säger att jag är snål Jag har en tjock-tv som funkar finfint, att byta den är lika idiotiskt som cash for clunkers.

  Min strategi är och har varit:
  * ha täckning för alla dina lån (huslån) på banken (check)
  * ha en buffert för ett års löpande levnadskostnader (check)
  * ha en lite lagom buffert om något händer (check).

  Nu sparar jag bara för att det är kul och om jag vill resa t.ex.

  Jag sover gott om natten...

  SvaraRadera
 9. "Min strategi är och har varit:
  * ha täckning för alla dina lån (huslån) på banken (check)
  * ha en buffert för ett års löpande levnadskostnader (check)
  * ha en lite lagom buffert om något händer (check). "

  Grattis, du är deflationen själv!
  Dö med en kasse pengar nedgrävda i bakgården, 4 what purpose?
  Om ni inte hängt med senaste tiden så alla världens börser rusat med mellan 30-75%....betyder det att det blir sämre tider?
  Nja...ta er i kragen, det blir bättre men inte så snabbt som alla hoppas på, men det blir iaf inte sämre. Alla dyster-kvistar jobbar mot tiden och när ni tycker att allt blivit bra igen...ja då är det dags för nästa dipp...grattis igen.

  SvaraRadera
 10. Om man tänker dö imorgon så är det naturligtvis dumt att ha en årslön på banken. Om man tänkte leva i sådär fyrtio år till så är det en ganska vettig princip. Det tar inte ens särskilt lång tid att få ihop om man har andra intressen i livet än shopping.

  Men det är klart, om man tror att världen är ett stort vuxendagis där ingenting oväntat någonsin händer och någon alltid tar hand om en så behöver man ju inget sånt.

  SvaraRadera
 11. om du behöver ett lån eller om du behöver pengar för att starta ett företag eller för att betala dina räkningar, kontakta mig nu johnlutherloanfirm1@outlook.com
  om du är fattiga och du behöver hjälp kontaktar mig och jag kommer att ge dig pengar okej, om du har blivit lurad innan jag kan hjälpa dig med en äkta lån, kontakta mig nu via e-post johnlutherloanfirm1@outlook.com
  tack

  SvaraRadera

Kommentarer bör hålla sig till ämnet för den bloggartikel de hör till. Personangrepp, hets mot folkgrupp och andra kränkningar tillåts inte. Kommentarer som bara består av länkar tillåts normalt inte. Kommentarer som bryter mot reglerna kan komma att tas bort.