2009-11-26

Schweiz folkomröstar om minaretförbud!

Idag råkade jag för en gångs skull titta på teve och hade faktiskt turen att hitta något intressant. Normalt tittar jag aldrig på teve, men då och då kan det vara intressant att pejla läget på massindoktrineringsfronten.

Nå, jag råkade ramla in i programmet "Existens" på TV2, som tog upp det aktuella ämnet att Schweiz ska hålla folkomröstning nu på söndag om ett förbud mot minareter.
Idag finns fyra minareter i Schweiz. Nu ska landets befolkning i en folkomröstning ta ställning till om det ska bli förbjudet att bygga fler minareter, alltså själva tornet på en moské. Folkomröstningen handlar inte om att förbjuda moskéer, eller böneutrop - utan en byggnadskonstruktion på moskéns tak.

Bakom förslaget står ledamöter från Schweiz största parti, SVP, det Schweiziska folkpartiet. Det är också Europas största främlingsfientliga parti. I det senaste valet röstade 29 procent på SVP. Den senaste opinionsmätningen i frågan om ett minaretförbud visar att 37 procent är för ett förbud, och 53 procent är emot.
Som det ser ut i opinionsmätningen ser det alltså ut som om Schweiz kommer att slippa förödmjukelsen att dras inför Europadomstolen för mänskliga rättigheter för ett absurt arkitekturförbud.

Den som är intresserad kan se programmet på SVT Play.

Apropå minareter kunde man för drygt en månad sedan läsa om minaretbygget i Karlskrona. Sverigedemokraterna röstade nej. Blev någon förvånad?
Sverigedemokraternas Per Björklund reserverade sig dock mot den nya planen, som han menar strider som svensk byggnadstradition.
– Man ändrar byggnaden till en ganska storskalig moské, med en bygghöjd på tio meter. Vi menar att det inte passar in i stadsbilden. Svensk byggtradition ska råda i Sverige, säger han.
Vill man värna om svensk byggtradition borde man väl snarare klaga på sånt som Turning Torso i Malmö med 190 meter, som inte har den minsta likhet med ett skånskt korsvirkeshus, istället för att haka upp sig på en stackars tiometers minaret. Fast det kanske egentligen var nån annan orsak till nejrösten...

Andra bloggar om , , ,

10 kommentarer:

 1. Jag gillar din blogg flute, men ibland kan du trampa i klaveret. Det finns många människor i vårt land som inte vill ha moskéer eller minareter för den delen. Är det främlingsfientligt att vara emot en religion? En religion som förespråkar heligt krig mot väst?

  SvaraRadera
 2. Jag blir också beklämd så fort främlingsrädsla och islamofobi sticker fram sitt fula tryne. Håller fullständigt med att det är larv att hänvisa till "Svensk byggnadstradition"

  Du anonym, vår egen bibel kryllar också av stolligheter, hur ställer du dig till dem? Själv tycker jag att man blir minst lika beklämd när man ser dem manifesteras hos t.ex. den kristna högern i USA.

  SvaraRadera
 3. "– Du anonym, vår egen bibel kryllar också av stolligheter". Visst men allvarligt måste vi dubbla antalet stolligheter? 2 fel gör inte ett rätt.

  SvaraRadera
 4. Ylven, "vår egen bibel kryllar "

  Vem har sagt att alla som inte utövar islam då automatisk måste vara kristna? Nej, det finns dem som har helt andra utgångspunkter för sitt liv än en religös uppfattning av något slag. För dem ter sig både kristna och islamistiska budskap som dårskap men vi låter alla tycka som de vill, inte prackar vi på andra vår uppfattning ..

  Mvh

  SvaraRadera
 5. När jag skriver "vår egen Bibel" då menar jag inte att vi alla är troende, däremot så har vi alla god kännedom om bibeln och kristendommen har skapat det samhälle vi har nu. Eftersom vi är bekant med den så är vi inte särskilt rädda för den. Islam däremot och Koranen, är för oss till stora delar obekant och därför skrämmande.

  Mig veteligen har jag aldrig fått påringning vid dörren från någon som vill predika islam, däremot flera från olika kristna samfund som jag inte skulle vilja vara medlem i! Men de verkar inte ha några problem med att få bygglov...

  Låt folk tycka vad de vill!

  SvaraRadera
 6. Hur är det med att bygga Kristna Kyrkor i arabvärlden ? I Saudiarabien är ens förbjudet att ta in Bibeln in i landet !
  Jugoslavien har tillåtit moskebyggandet i Serbiska provinsen Kosovo/Metohija, och när muslimerna blev majoritet (p.g. av mkt stor nativitet) och efter NATO okupation av den delen av Serbien, MUSLIMERNA REV SÖNDER NÄSTAN ALLA KRYSTNA KYRKOR I DEN OCKUPERADE PROVINSEN. De flesta kyrkor var byggda under meddeltiden.

  SvaraRadera
 7. Vad man gör i andra länder ser inte jag som någon orsak varför vi ska göra på ett visst sätt här i Sverige.

  Sedan kanske du ska tänka på stavningen lite, annars kanske du inte klarar inträdesprovet som svensk...

  (ajajaj, kunde inte låta bli att sparka under bältet!)

  SvaraRadera
 8. Anonym 2009-11-27 02:00:
  Islam förespråkar inte "heligt krig mot väst". Vissa muslimer kanske gör det, men då går det också att hitta massor av kristna som förespråkar tokiga krigiska saker.
  Det finns hursomhelst många människor i vårt land som inte vill ha motorvägar och många som inte vill ha vindsnurror. Därför föreslår jag att vi stoppar alla byggen av motorvägar, minareter, kyrktorn och vindsnurror. När vi ändå är på gång kan vi stoppa alla byggen av busshållplatser och fotbollsplaner. ;-)

  SvaraRadera
 9. @ILVEN ! Vilken svarta "inträdesprovet som svensk" snälla du ! Jag bor inte i Sverige. Fråga Flute för min int. adress så du skall se att jag skriver från Balkan. Annars jag pratar ca 10 europeiska språk så lite stavfel i svenska gör inget !
  Hur många språk kan du ?

  SvaraRadera
 10. anonym, min kommentar om stavning syftade främst till de invandringsfientliga grupper i sverige som kräver inträdesprov för att få uppehåll, inträdesprov som säkert inte många etniska svenskar heller skulle klara.

  Det är bara att gratulera om du kan så många språk, det kan inte jag. Men att utvidga karaktären med lite ödmjukhet och generositet kanske inte skulle skada.

  SvaraRadera

Kommentarer bör hålla sig till ämnet för den bloggartikel de hör till. Personangrepp, hets mot folkgrupp och andra kränkningar tillåts inte. Kommentarer som bara består av länkar tillåts normalt inte. Kommentarer som bryter mot reglerna kan komma att tas bort.