2009-11-29

Lagom till hajj

Dubai World valde verkligen rätt dag att meddela att de vill få uppskov med betalningarna på sina lån. För det första dagen innan USA:s Thanksgiving-helgdag och ännu viktigare - dagen före den fyra dagars islamska helgen Hajj, alltså den stora pilgrimshelgen i Mekka. Därmed får världen sväva i ovisshet fram till imorgon måndag innan man får veta något mer om hur det går med Dubaikrisen, eftersom flera viktiga personer är borta på pilgrimsresa i helgen, bl.a. Dubai Worlds styrelseordförande, och det mesta i arabvärlden håller stängt under denna långhelg.

Jag läser idag att Förenade arabemiratens centralbank kommer att säkra tillgången på pengar för landets banker. Man vill uppenbarligen förekomma och undvika en uttagsanstormning mot landets banker. Det kan bli en spännande morgondag på finansmarknaderna - eller så var det falskt alarm och ingenting alls händer.

För den som vill läsa mer om Dubai rekommenderar jag Johann Haris artikel "The Dark Side of Dubai", som tar upp många mindre kända baksidor av Dubais "framgång". Bloggen Badlands Hyena påminner också om vad Johan Staël von Holstein sade om Dubai för två år sedan:
Men vilket "wake up call" och vilken källa till inspiration. Landets ekonomi växer med 12 procent om året. En tillväxt som helt och hållet kan tillskrivas vision. [...] Fantastiskt!
Jag minns att jag då för två år sedan läste den kolumnen i Metro och tänkte "vilket pucko". Undrar vad han säger idag... anser han fortfarande att "Sverige borde göra som Dubai"?

Apropå Hajj, så har tydligen schweizarna idag röstat för minaretförbud i en folkomröstning, också sådär lägligt under Hajj-helgen. Ett fullständigt idiotiskt förbud - jag väntar bara på att det ska prövas av Europadomstolen för mänskliga rättigheter. Innan dess lär det orsaka rätt kraftiga reaktioner i muslimska länder. Räkna med flaggbränningar och bojkotter av scheiziska varor.
Schweiziskt näringsliv varnar för att landets export till muslimska länder, värd över hundra miljarder kronor årligen, kan drabbas.
Humanistbloggen sammanfattar bra:
Att tro att man kan komma åt de farliga delarna av islam genom att förbjuda minareter är som att tro att man kan stoppa katolska prästers pedofili genom att förbjuda kyrktorn.

[Andra bloggar om , , , , , ]

10 kommentarer:

 1. Hur är det med att bygga Kristna Kyrkor i arabvärlden ? I Saudiarabien är ens förbjudet att ta in Bibeln in i landet !
  Jugoslavien har tillåtit moskebyggandet i Serbiska provinsen Kosovo/Metohija, och när muslimerna blev majoritet (p.g. av mkt stor nativitet) och efter NATO okupation av den delen av Serbien, MUSLIMERNA REV SÖNDER NÄSTAN ALLA KRYSTNA KYRKOR I DEN OCKUPERADE PROVINSEN. De flesta kyrkor var byggda under meddeltiden.
  -Bara under senaste 4 veckor devasterade muslimerna i Sarajevo, Bosnien två Kristna Kyrkor ( en Serbisk Ortodox Kyrka i Istocna Ilidza och en Kroatisk Katolsk Kyrka i Opcina Centar i Sarajevo ).
  -The mosques are our barracks, the domes our helmets, the minarets our bayonets and the faithful our soldiers... - Recep Tayyip Erdoğan Turkiets premiärminister i Turkiets Parlament 23.04. 2006.

  SvaraRadera
 2. Man vet snart inte om man ska skratta eller skrika eller gråta när man läser en del PK-inlägg och PK-bloggar. Man jämställer nybyggnation av minareter med att vi minsann har en massa förhatliga kyrktorn som dessutom ringer ibland.

  Skulle vi riva vår historiska arkitektur och utplåna vårt kulturarv för att blidka invandrare eller är det bara något slags barnslig rättviseprincip man vill hävda?

  Oavsett vilket är det fruktansvärt sorgligt med det självförakt och den okunskap som finns rörande vår egen kuturella identitet i Sverige.

  Tack för det – alla sossar, vänsterflummare och batiktanter som fått härja fritt sedan ‘68!

  SvaraRadera
 3. Anonym va fan snackar du om?

  Finns flera kyrkor i kosovo. Jag har en lägenhet cirka 100 m från kyrkan i Mitrovica.

  Och kosovo e ingen serbisk provins lika lite som att nato ockuperade södra serbien. Nato gick in i krig mot er serber då ni inte hade druckit er mätta på slovenskt, bosniskt och kroatiskt blod.

  SvaraRadera
 4. Jolalus.

  "Skulle vi riva vår historiska arkitektur och utplåna vårt kulturarv för att blidka invandrare eller är det bara något slags barnslig rättviseprincip man vill hävda?"

  Självklart ska vi inte riva våra kyrkor. Men vi ska inte heller förbjuda andra religiösa inriktningar att uppföra sina kyrkobyggnader. Det är en rättviseprincip som vi ska stå upp för.

  "Oavsett vilket är det fruktansvärt sorgligt med det självförakt och den okunskap som finns rörande vår egen kuturella identitet i Sverige."

  Vad i vår kulturella identitet anser du vara hotat? För egen del ser jag tolerans och religionsfrihet som centrala element i vår nationella identitet.

  SvaraRadera
 5. Förbudet är i alla fall en bra start.

  Precis som vi inte vill ha några nikabber i skolan eller på dagis vill vi inte ha några böneutrop i bostadskvarteret.

  Men integrationen "tvingar" oss väl.

  SvaraRadera
 6. Det finns en outsinlig mängd mörkermän där ute som signaturen "Dick" eller "Jolalus". Man blir ju ganska ledsen inombords när man inser att människor är så trångsynta och xenofoba. En inställning som är lika lite gynnsam för mänskligheten som militant islamism.

  SvaraRadera
 7. Religionsfrihet är en av de friheter som stadgas i FN:s deklaration om de mänskliga rättigheterna. Men vissa personer verkar få spader av att det finns andra som har en avvikande religion. Kan ni inte bara ta det lite lugnare och sluta hetsa upp er? Rötägg och fanatiker finns överallt. Bland kristna, muslimer, ateister, vita, svarta, läkare, metallarbetare, finnar, turkar, osv. Sluta klumpa ihop folk efter grupptillhörighet och se dem som individer istället. Och låt dem som vill bygga sina minareter eller klockstaplar eller fotbollsplaner eller vad de nu har för fritidsintressen.

  SvaraRadera
 8. Flute intressant det där du skrev om Holsteins tidigare bevingade ord om Dubai. Emiratet som varit en förebild för kapitalism utan egen produktion av varuvärden. Tanken går till Island före kollapsen. Också ett land som hyllades för sin "frihet" och innovationskraft.

  SvaraRadera
 9. Religionsfrihet är en av de mest korkade sakerna som står med i sverges grundlag och FN:s stadgar.

  Bästa vore om folk kunde tänka istället för att vara styrda av ett hjärnspöke.

  SvaraRadera
 10. Anonym 13.20:

  Detta är helt OT, men för att motbevisa ditt orättvisa smutskastande av serber så måste jag visa att andra inte tycker som du:
  http://www.johnpilger.com/page.asp?partid=500

  "Nato gick in i krig mot er serber då ni inte hade druckit er mätta på slovenskt, bosniskt och kroatiskt blod."

  Detta är ett direkt rasistiskt uttalande. NATO gick dessutom i krig mot serberna av helt andra orsaker, vad ursäkten till kriget sedan var är en helt annan sak. Uppenbarligen är du väldigt obildad.

  SvaraRadera

Kommentarer bör hålla sig till ämnet för den bloggartikel de hör till. Personangrepp, hets mot folkgrupp och andra kränkningar tillåts inte. Kommentarer som bara består av länkar tillåts normalt inte. Kommentarer som bryter mot reglerna kan komma att tas bort.