2009-11-25

Nu ska det plockas politiska poänger

Det var väl inte oväntat att både Vänsterpartiets partiledare Lars Ohly och Socialdemokraternas näringspolitiske talesman Tomas Eneroth skulle passa på att plocka lite politiska poänger i samband med att Saab Automobile nu ser ut att gå i graven. De målar upp det som ett misslyckande för regeringen. Ohly anser att regeringen borde ha varit mer aktiv i att söka nya ägare till Saab. Förvånansvärt nog vill han dock inte se förstatligande. Eneroth anser också att "Regeringens passivitet har bidragit till att försvåra en konstruktiv lösning för SAAB". Han vill också att ägarna, regeringen och andra inblandade ska "finna en ny lösning, som är långsiktigt hållbar". Vänsterpartiets Rossana Dinamarca, riksdagsledamot och Trollhättebo, anslår en mer försonlig ton när hon föreslår att regeringen och oppositionen ska sätta sig tillsammans för seriösa diskussioner om fordonsindustrin och jobben. Heder åt henne för detta!

Men jag tror inte att det blir några politiska pluspoäng för Eneroth och Socialdemokraterna av dagens uttalande. Möjligtvis kan Vänsterpartiets väljargrupper se positivt på sådan retorik, och det är kanske de väljare som tvekar mellan (v) och (s) som Eneroth här siktar in sig på, inte "mittfältare" som tvekar mellan (s) och något av allianspartierna.

Att lägga skulden på regeringen för att de inte gjort tillräckligt för att rädda ett bilföretag som gått med förlust de flesta av de senaste tjugo åren framstår för mig som löjligt. Snarare tycker jag att regeringen borde ha hållit sig ifrån Saab Automobile mer än vad de gjort. Istället kunde de ha lagt energi på att locka alternativa industrier till Trollhättan och de orter där underleverantörer kommer att drabbas. För Saab Automobile har tyvärr inte en chans att konkurrera på dagens globala bilmarknad. Det handlar bara om att alla nu ska komma förbi faserna förnekelse, vrede och köpslående innan de kan ge upp och acceptera faktum. Men köpslåendet pågår fortfarande för fullt vad gäller det dödsdömda Saab Automobile.

Apropå Saab så frågar sig bloggrannen Cornucopia idag om Saab-kraschen är en "svart svan" (alltså en oväntad händelse med stora efterverkningar, typ 11 september 2001) för Sveriges ekonomi. Men enligt Talebs terminologi borde denna händelse snarare vara en "grå svan", alltså en händelse som många (men inte de flesta) kan förutse, men som ändå kommer som en överraskning. Frågan är dock om detta att Koenigsegg drar sig ur Saabaffären kommer som en överraskning för de flesta, vilket i så fall inte ens gör det till en "grå svan". Konsensus i media tycks ju snarast ha varit att Saab Automobile skulle ha varit ganska chanslösa även om Koenigsegg-affären gått i lås. Så jag tror att de flesta underleverantörerna har förberett sig på att detta skulle komma och agerat därefter. Kanske var den egentliga meningen med hela Koenigsegg-spåret att köpa tid så att underleverantörerna skulle kunna förbereda sig för det oundvikliga utan att drabbas alltför hårt.

Läs även andra bloggar om , ,

3 kommentarer:

 1. Inte kan man säga att Vänstern eller Sossarna försökt plocka mer poäng än vad som är brukligt att alla partier gör och försöker göra så fort tillfälle ges.

  Såhär fungerar ju svensk politik och har fungerat så länge jag kan minnas, minst 10 år, det är lite tråkigt visst är det det.

  Men nu har vi ju en situation där politiska partier får röster för att de har bra möjlighet till att bilda opinion och inte i första hand för den politik de för eller önskar föra.

  De borgerliga partierna är ju uppbackade av både DN. och SVD. , det säger en del om varför alla partier försöker få billiga pluspoäng, politiken är helt enkelt en plats för populistiska utspel.

  När företrädare för Moderaterna eller Folkpartiet går ut i media och kastar ur sig något populistiskt, tex. att sätta åt invandrare eller bidragstagare så får de direkt lite extra siffror i opinionsmätningarna ( synovate oftast ) så att de borgerliga skulle vara minde skyldiga till populism tror jag inte på , däremot uppmärksammar man alltid "den andra sidans" utspel mer än när det sker från det "egna laget".

  SvaraRadera
 2. Visst är alla partier lika goda kålsupare när det gäller poängplockning.
  Jag uppmärksammade just detta fall, eftersom det berörde Saab, som jag skrev om igår.
  Moderaterna och Folkpartiet är inte "det egna laget" för mig! Jag tänker inte rösta på nån av dem. Och inte på (s) eller (v) heller, för den delen.

  SvaraRadera
 3. Om de hade velat plocka politiska poäng av mig hade de gjort om SAAB till en cykelfabrik. Det är en framtidsbransch.

  Jag tänker heller inte rösta på dessa partier. Är däremot väldigt sugen på att starta ett eget parti där endast vettiga människor får vara aktiva medlemmar.
  Flute, är inte du lite sugen?
  ;)

  Cornu ignorerar ju alla sådana förslag, vilket är synd.

  SvaraRadera

Kommentarer bör hålla sig till ämnet för den bloggartikel de hör till. Personangrepp, hets mot folkgrupp och andra kränkningar tillåts inte. Kommentarer som bara består av länkar tillåts normalt inte. Kommentarer som bryter mot reglerna kan komma att tas bort.