2009-11-26

Inkompetent Arbetsförmedling ska skaffa jobb åt invandrare?

Idag kom det ett riktigt korkat förslag från regeringen. Att lägga över stora delar av ansvaret för integrationspolitiken (alltså att få in invandrare på arbetsmarknaden) på Arbetsförmedlingen. Flera års arbete har krävts för att komma fram till detta underliga beslut. Tyvärr för regeringen så sågas Arbetsförmedlingens insatser hittills för nyanlända invandrare av en rapport från Sveriges kommuner och landsting (SKL), som lägligt kom ut idag. SKL kritiserar Arbetsförmedlingen för otillräckliga och snedfördelade stödinsatser, samt jämställdhetsproblem. Jag hoppas att regeringens förslag röstas ner, så att intet ont anande nyanlända invandrare med förhoppningar om ett nytt liv i ett nytt land slipper Arbetsförmedlingens förnedrande och inkompetenta behandling av sina "kunder".

Integrationsminister Nyamko Sabuni påminner mig åter om varför jag inte tänkte rösta på Folkpartiet i nästa val, när hon säger att "Då är det viktigt att den myndighet som har bäst kompetens på området också får ansvaret för mottagandet av nyanlända". Men det är alltid uppfriskande att höra lite nyspråk. Då uppskattar man så mycket mer att sen höra människor som talar ärligt från sitt hjärta.

Jag har själv det senaste halvåret sett på nära håll hur inkompetent Arbetsförmedlingen jobbar, då min arbetslösa sambo drabbas av deras "välvilja" och "hjälpsamhet". Nej, istället för ge Arbetsförmedlingen fler uppdrag borde man rensa bort en hel del av de onödiga saker de ägnar sig åt idag. Platsbanken är dock en bra resurs där arbetsgivare och arbetstagare kan finna varandra, så den bör få finnas kvar. Annars borde Arbetsförmedlingens klåfingriga inblandning i folks liv begränsas till ett minimum. Det som borde finnas kvar är någon form av informationscentral, där arbetslösa kan få upplysningar om möjligheter och rättigheter. Istället för att tvingas gå på värdelösa obligatoriska aktiviteter kunde de arbetssökande få tillgång till utvalda värdefulla frivilliga aktiviteter.

[Andra bloggar om , ]

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Kommentarer bör hålla sig till ämnet för den bloggartikel de hör till. Personangrepp, hets mot folkgrupp och andra kränkningar tillåts inte. Kommentarer som bara består av länkar tillåts normalt inte. Kommentarer som bryter mot reglerna kan komma att tas bort.