2011-03-30

De största oljeproducenterna

Idag har jag ritat upp ett diagram över de 20 länder i världen som har haft högst årlig oljeutvinning. Dessa länder stod 2009 för 84 procent av världsproduktionen av råolja. Klicka på diagrammet för att förstora det.
Här syns tydligt hur förändringarna i produktionstakten hos de fyra största har en enorm inverkan på mängden tillgänglig olja. De fyra största är alltså Sovjetunionen/Ryssland, Saudiarabien, USA och Iran.

Observera hur få av de stora oljeproducenterna där utvinningen fortfarande ökar. Ryssland, Irak, Kazakhstan, Brasilien och Angola. Annars är det mest fallande eller stillastående produktionsnivå.

Det som blir extra intressant att se framöver är hur mycket och hur länge Saudiarabien lyckas öka sin produktion för att kompensera för bortfallet av Libyen.

4 kommentarer:

 1. thomas i säby2011-03-30 21:27

  street på znet har en bra grej om Libyen...
  riktigt ....och det handlar om...flödet i
  en pissig miljö för kattipalismen :-)

  SvaraRadera
 2. Tur att Vestas släpper ett 7MW verk nu..

  SvaraRadera
 3. Vad är det för hopp i Sovjets diagram? Det faller ju inte samman med upplösningen, som var tidigt på 90-talet.

  SvaraRadera
 4. Anonym 2011-03-31 21:56:
  Hoppet i Sovjet/Ryssland beror på att produktionen då delas upp på respektive delrepublik - Ryssland, Kazakhstan, Azerbadjan, Uzbekistan osv. Ryssland stod dock för större delen.

  SvaraRadera

Kommentarer bör hålla sig till ämnet för den bloggartikel de hör till. Personangrepp, hets mot folkgrupp och andra kränkningar tillåts inte. Kommentarer som bara består av länkar tillåts normalt inte. Kommentarer som bryter mot reglerna kan komma att tas bort.