2011-03-16

Fångad på fel sida?

Jag skulle vilja veta vilka av finansmarknadens aktörer som blivit fångade på fel sida när vi får se sån häftig berg-och-dalbana som ikväll. Nedan yen/dollar de senaste dagarna. Notera kraschen sent ikväll. Yenen stärktes plötsligt med drygt tre procent mot dollarn och slog därmed det tidigare styrkerekordet från april 1995.
Vi kan nog förvänta oss många "intressanta" händelser i finansvärlden de närmaste veckorna som följdeffekt av sånt här. När två av världens största valutor rör sig med flera procent mot varandra på bara några minuter kan jag lova att det är flera högbelånade spekulanter som hamnar i kläm. Sen har vi den klassiska följdeffekten av lånen. Har du lånat en miljon och inte kan betala tillbaka är det ditt problem. Har du lånat en miljard och inte kan betala tillbaka är det bankens problem.

Flera saker samtidigt - utvecklingen i Bahrain, utvecklingen i Libyen, Portugal på väg mot stödpaket, enorm osäkerhet om de japanska kärnkraftsreaktorerna och förväntad komponentbrist för många industrier över hela världen p.g.a. Japans kris.

Skulle situationen i Fukushima Dai-ichi urarta med stora utsläpp av radioaktivitet - kommer vi att få se en ännu större nedgång än i tisdags på Tokyo-börsen? Troligen inte, jag tror isåfall att den kommer att hålla stängt.

Bloggrannen Cornucopia varnar för krasch. Jag kan bara instämma.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Kommentarer bör hålla sig till ämnet för den bloggartikel de hör till. Personangrepp, hets mot folkgrupp och andra kränkningar tillåts inte. Kommentarer som bara består av länkar tillåts normalt inte. Kommentarer som bryter mot reglerna kan komma att tas bort.