2011-03-02

AIG, Travelers, delstater och "munis"

ZeroHedge uppmärksammade i måndags att försäkringsbolaget AIG har stor exponering mot amerikanska delstater och kommuner. I den senaste årsredovisningen skriver de så här.
The value of our investment portfolio is exposed to the creditworthiness of state and municipal governments. We hold a large portfolio of state and municipal bonds ($46.6 billion at December 31, 2010), primarily in Chartis, and, because of the budget deficits that most states and many municipalities are continuing to incur in the current economic environment, the risks associated with this portfolio have increased.
AIG:s dotterbolag Chartis har alltså ett stort innehav (46,6 miljarder dollar) i obligationer från delstater och kommuner i USA. Som jag skrivit förut har de flesta av USA:s delstater och kommuner (munis) stora problem med sin ekonomi och många går med brakförlust, t.ex. Illinois och Nevada, båda med budgetunderskott över 30%. Det finns många orsaker bakom underskotten. En av dem är minskade skatteintäkter i spåren av finanskrisen och kraftiga fall i bostadspriserna. Delstaterna hade i sina budgetar räknat med att skatteintäkterna skulle öka stadigt och band därför i många fall upp sig för exempelvis alltför stora pensionsåtaganden. En annan orsak är ökade kostnader för arbetslöshetsersättning.
Många delstater har lånat från staten för att klara av utbetalningarna av arbetslöshetsunderstöd. 30 stater är skuldsatta och har sammanlagt lånat 42 miljarder dollar för att klara av åtaganden i arbetslöshetsförsäkringarna.
AIG var innan finanskrisen USA:s största försäkringsbolag sett till marknadsvärdet. Efter att bolaget råkat i akut kris i samband med Lehman-kraschen i september 2008 blev de räddade av staten, eftersom ett kollapsat AIG skulle ha lett till fullkomligt oöverskådliga bieffekter, då de var så insyltade som motpart överallt på finansmarknaderna.

USA:s största försäkringsbolag (sett till marknadsvärdet) är idag The Travelers Companies. Även de har en stor "municipal portfolio" på 39,5 miljarder dollar.

Det finns en överhängande risk att obligationer utgivna av USA:s delstater och kommuner faller kraftigt i värde. Många av ZeroHedges läsare spekulerar därför i att staten och centralbanken Federal Reserve kommer att bli tvungna att göra ännu en räddningsaktion för AIG. Kanske kommer Travelers Cos också att behöva räddas då. Frågan är också vilka andra som "sitter med Svarte Petter" i form av obligationer utgivna av USA:s delstater och kommuner.

Läs även "Hurra vad det går bra för USA!"

2 kommentarer:

  1. Som vanligt har Market Skeptics skrivit bra om det hela.

    SvaraRadera
  2. Det gäller alltså den artikel som just nu ligger överst, dvs *****Municipal Bond Collapse Underway*****.

    SvaraRadera

Kommentarer bör hålla sig till ämnet för den bloggartikel de hör till. Personangrepp, hets mot folkgrupp och andra kränkningar tillåts inte. Kommentarer som bara består av länkar tillåts normalt inte. Kommentarer som bryter mot reglerna kan komma att tas bort.