2011-03-14

Odlingstips: dagbok och förodling

Jag skrev nyligen om hur våren spirar på fönsterbrädan. I en kommentar undrade någon varför hans förodlade småplantor alltid blir så långa och rangliga. Svaret är att de behöver mycket ljus. För att förodlingen ska lyckas måste man ha ett tillräckligt ljust fönster eller också komplettera med extra belysning, t.ex. i form av lysrör. När temperaturen tillåter låter jag också alltid plantorna stå ute på balkongen över dagen. Det är ju definitivt inte möjligt ännu, men förhoppningsvis snart. Det är stor skillnad på hur mycket ljus plantorna får ute på balkongen och bakom fönsterglas.

Vid förodling är det viktigt att plantorna inte får växa sig för stora i sina krukor. De måste ha plats inte bara att växa ovan jord, utan även rotsystemet måste få växa. Därför måste man kolla sina förodlingar och skola om dem till större krukor vid behov.

Innan utplanteringen är det viktigt att plantorna avhärdas ordentligt, d.v.s. gradvis får vänja sig vid utomhusklimatet. Det handlar om att vänja sig vid temperatur, blåst och solstrålning. Får plantorna stå ute för länge i solljus utan att ha fått gradvis vänja sig blir de "brända". Bäst är mulna dagar, men i brist på det får man ta gradvis tillvänjning. Första dagen får plantorna stå i solen en timme, andra dagen två timmar, o.s.v.

Dagens andra husbehovsodlartips är att föra dagbok över sina odlingar. Det finns flera orsaker att föra dagbok. För det första är det bra att ha för att lära sig av sina misstag till nästa år, och förstås också för att lära sig vad som funkade bra. Det behöver inte bara vara "misstag" utan kan vara sådant som att man borde ha sått sina tomatfrön någon vecka senare för att plantorna inte ska hinna förväxa sig innan de sätts ut. En andra orsak att föra odlingsdagbok är att komma ihåg vad man har sått. Jag brukar också skriva upp ungefär hur många frön jag sått för att sen kunna kolla grobarheten på frön som jag sparat från tidigare år. Börjar grobarheten bli dålig är det dags att investera i nya frön till nästa år. Förra året skrev jag lite om hur länge frön av olika grönsaker håller.

Slutligen brukar jag också skriva upp dygnets (eller de senaste dygnens) högsta och lägsta temperatur i min odlingsdagbok och har för ändamålet en max- och mintermometer.

1 kommentar:

  1. Naturkatastrofens påverkan på statsfinanserna och den enorma statsskulden med potentiella effekter på hela världskonjunkturen gör ett bra inlägg.

    SvaraRadera

Kommentarer bör hålla sig till ämnet för den bloggartikel de hör till. Personangrepp, hets mot folkgrupp och andra kränkningar tillåts inte. Kommentarer som bara består av länkar tillåts normalt inte. Kommentarer som bryter mot reglerna kan komma att tas bort.