2011-03-09

Norges olja i nedgång

Häromdagen kunde vi läsa att det höjda oljepriset i spåren av oron i Libyen ger norska staten många extra oljemiljarder.

Det förtjänar dock att upprepas att Norges oljeproduktion minskar stadigt år för år, trots intensivt letande.
I år planerar oljebolagen att borra rekordmånga brunnar i de nordliga delarna av Norges vatten. Men hittills har försöken att hitta olja och gas misslyckats. Statistik från regeringen visar att inledningen på året är den sämsta sedan 1966.
Den minskande oljeutvinningen kommer också på sikt att drabba Norges ekonomi. Just nu ger oljan klirr i kassan, särskilt med höga oljepriser, men det finns en gräns för hur högt oljepriset kan bli innan det faller ihop som hösten 2008. Det finns alltså för Norge en gräns för hur länge högre oljepris kan kompensera för minskad utvinning.

Det kan i sammanhanget vara värt att komma ihåg att även Norge har en bostadsbubbla som är byggd på lån och säkert förväntningar om högre inkomster. I Norge har bopriserna stigit 9,2 procent på ett år. De ligger nominellt 11,9 procent över augusti 2007, men inflationsjusterat 1,6 procent under. Sett sedan starten i mitten av 1990-talet är den norska bostadsbubblan något större än den svenska.

Norges oljeutvinning torde vara den mest noggrannt bokförda i världen. Hos Oljedirektoratet kan man få all statistik man kan önska sig. Men en viss oro börjar breda ut sig där. I senaste årsrapporten står det så här i inledningen.
Aktivitetsnivået på norsk sokkel er høyt, og investeringene kommer til å øke i de nærmeste årene. Til tross for dette ser det ut til at mer enn 50 prosent av oljen blir liggende igjen i feltene. Det bekymrer Oljedirektoratet som nå etterlyser kraftigere tiltak fra selskapene for å sikre verdiene.
[...]
Produksjonen faller trass i stor aktivitet. Dagens produksjon av olje og gass erstattes i for liten grad av nye reserver.
Jo, kära grannar i väst - er olja börjar ta slut och det ser ut som om det inte finns särskilt mycket att göra åt detta faktum. 2010 utvanns 104,4 miljoner Sm3 (1,8 miljoner fat per dag) mot 115,5 miljoner Sm3 (2,0 miljoner fat per dag) året innan. En nedgång på nästan 10 procent!

Prognoserna är som vanligt optimistiska, men frågan är om de kan uppfyllas (man lyckades alltså inte förra året).
For 2011 anslår Oljedirektoratet at oljeproduksjonen blir noe lavere enn i 2010, 98,3 millioner Sm3 (1,7 millioner fat per dag).
Men för 2010 missade man alltså prognosen rejält.
Oljeproduksjonen i 2010 ser ut til å bli fire prosent lavere enn de anslagene Oljedirektoratet utarbeidet høsten 2009.
2009 sjönk oljeutvinningen bara med 6 procent mot året innan. Gasen däremot ökar faktiskt.
Det ble i 2010 solgt 106,4 milliarder Sm3 gass, 105,6 milliarder Sm3 (40 megajoule) gass. Det er en økning på 2,9 milliarder Sm3 i forhold til 2009 (+3 prosent). Gassalget forventes fortsatt å øke de nærmeste årene.

2 kommentarer:

 1. jag har länge undrat vad som kommer hända med norge när oljan har sinat. visserligen har norge lagt undan en del oljepengar men dessa pengar kommer, precis som oljan, oxå att sina.
  norrmännen får då börja odla mer fisk & satsa på att locka mer turister. problemet är att norge är ju så dyrt därav många väljer bort norge.

  SvaraRadera
 2. Om världen går mot en finansiell krasch så lär Norges oljefonder inte vara bättre skyddade än några andra finansiella instrument (t ex våra egna pensionsfonder). Har de då tömt ut oljan så lär läget snabbt bli annorlunda än de planerat för. Norge har medvetet sparat för att ha på längre sikt.

  Det gjorde Japan också på 70- och 80-talen när deras industri genererade enorma handelsöverskott. Nu har deras kassa sinat och skulderna skenar efter felaktig finansiell strategi på 90-talet.

  De finansiella strategier en stat anammar är inte alltid långsiktigt hållbara. I vilket fall är de viktiga och mycket känsliga för förändringar i omvärlden. Verkar som om de som satsat på en gammal hederlig guldreserv kommer klara sig bäst i det långa loppet. Kanske därför Kina gör just det sedan en tid tillbaka.

  SvaraRadera

Kommentarer bör hålla sig till ämnet för den bloggartikel de hör till. Personangrepp, hets mot folkgrupp och andra kränkningar tillåts inte. Kommentarer som bara består av länkar tillåts normalt inte. Kommentarer som bryter mot reglerna kan komma att tas bort.