2011-03-20

Hänt i veckan 13-20 mars

En sammanställning av intressanta saker jag läst denna vecka, men inte hunnit kommentera.

Japan
 • Brist på allt i Japan.
  Största problemet är avsaknaden av bensin eftersom den stryper tillgången på allt annat – som mat.
  Vårt oljeberoende samhälle.
  De mest akuta behoven är mat och värme
  Industrisamhället invaggar oss i en falsk trygghet som lätt faller samman.
  Nu är det också viktigt att snabbt få igång produktionen av temporära hem för de många som bor i skolors gympasalar och andra tillfälliga härbärgen. Francis Markus tror att det kan ta tre till fyra månader innan alla kan flytta från evakueringscentren.
 • nära 18 700 försvunna eller döda.
  Minst 280 000 är fortfarande hemlösa och lever i evakueringscenter, och många har brist på mat, värme och sjukvård. 300 000 hushåll saknar el och nästan en miljon rinnande vatten.
 • Hungriga överlevande letar efter mat i ruinerna.
 • Internet och mobiltelefoner viktiga efter katastrofen.
  Japanerna är mycket beroende av sina mobiltelefoner. När landets samlade mobiltrafik skulle ledas via den infrastruktur som överlevt skalvet blev belastningen så hög att systemet kollapsade.
  [...]
  Men när elledningar och kraftverk skadats är bristen på elektricitet på väg att bli ett stort problem. Laddare och batterier är slutsålda på många platser och utan laddade batterier är många avskurna från omvärlden.
 • Kreditswappar på Japans statsskuld och framförallt på kärnkraftverksägaren TEPCO steg kraftigt i början av veckan men föll tillbaka något mot slutet av veckan. TEPCO är dock på ungefär samma nivå som Spaniens statsskuld. Bolaget har redan över 90 miljarder dollar i utestående lån - kommer de att klara sig utan statligt ingripande?
 • Japans kejsare höll ett tv-tal till nationen - en smått sensationell händelse.
 • Inte bara kärnkraft - en vattenkraftverksdamm gick sönder i jordbävningen och spolade bort 1800 hem. Vindkraftverken verkar dock ha klarat sig bra.
 • Japan är visserligen ett exportland, men är till stor del importberoende för att kunna klara sin industri och export. Japan importerar omkring två tredjedelar av sin spannmål och en mängd andra livsmedel. Ögruppen har nästan inga egna mineraltillgångar utan importerar i princip alla råvaror som behövs för industriproduktionen. Framförallt importerar Japan all sin olja, kol och gas. Havererade raffinaderier och stängda hamnar ger svåra effekter även för importen.
Kärnkraft
 • Fortfarande osäkerhet kring läget vid kärnkraftverket Fukushima Dai-ichi, men läget ser ut att ha stabiliserats och situationen vara på rätt väg med vattenbesprutning och kabeldragningar. Officiell status är att olyckan nu är klass 5 - samma som Harrisburg.
 • Svensk kärnkraft - expertbrist hot mot säkerheten.
 • Kärnkraftsexperter talar om att framtida reaktorer måste ha passiva säkerhetssystem, såsom ESBWR och AP1000. Men hur gör man med bassängerna för utbränt avfall? Där har det varit stora problem vid Fukushima Dai-ichi och det var troligen därifrån som en hel del av utsläppen kom. Dessutom lever vi med en bunt befintliga reaktorer - hur ska vi göra dem säkrare?
Energikris
 • Per Lindvall skrev på E24.
  Det är närmast en underdrift att hävda att tillgång till billig energi är en förutsättning för den moderna utvecklade globala ekonomin. Pris och tillgång till energi sätter förutsättningarna för transporter, produktion, uppvärmning/nedkylning och även kommunikation, det vill säga hur moderna människor lever och samhällen fungerar.

  Tillgången till billig energi och kampen om energiresurser är redan ansträngd och kommer som den brittiskasiatiska jättebanken HSBCs chefekonom med det thrillerbetonande namnet Stephen King skriver i sin läsvärda bok ”Losing control” att bli än tuffare framöver, med den kraft och de behov som tillväxten i länder som Kina och Indien har och kräver.
Brist på komponenter
Beredskap
Banker
Befolkning
Arabvärlden
Libyen
Korea
 • Nordkorea söker matbistånd från fattiga länder i Afrika, som Zimbabwe.
 • Nordkoreansk avhoppare om revolutionschanser.
  Ko Young-hwan, a former North Korean diplomat now working for South Korea's Institute for National Security and Strategy, told a seminar on Monday, "Chances are slim" that North Korea will see a public uprising so long as Kim is alive because unlike Middle Eastern countries it lacks the Internet and social networking infrastructure.

  In principle North Korea has the potential for a revolution because of corruption, growing distrust of the regime after a botched currency reform and serious grievances due to food shortages, Ko said. He warned party-military conflict could evolve into a civil war if Kim suddenly dies.

5 kommentarer:

 1. Patrik Rossotti2011-03-20 11:23

  De här "Hänt i vecka...."-sammanfattningarna är helt suveräna. Tack!

  SvaraRadera
 2. -NOBEL-FREDS DUVA har startat ännu en KRIG !
  Och nu…….när ”fredliga” demonstranter ”spontant” samlade med hjälp av zionistägd Facebook, lyckades inte störta Gadafi…….Javisst så nu kommer NATO /USA med sina bomber att skydda civiler ( genom att döda de ).
  - Men araberna är inte idioter :
  Egyptierna attackerade igår USA-trogne EL BARADEI och skadade honom vid en vallokal i Kairo.
  - Civiler i Jemen och Bahrein behöver dock ingen skydd, inte palestinierna heller….

  SvaraRadera
 3. Man kan ju lugnt påstå att man är en del av en mycket global verklighet.

  Det jag saknar är en mer sammanhängande diskussion om framtidens globala energiförsörjning. Den debatt som förs idag är mest punktmarkeringar, typ energisparande, peak oil, kärnkraft osv, det mesta med svenska förtecken.

  SvaraRadera
 4. När man lägger samman alla dessa globala händelser tycker jag mig se ett otrevligt mönster. Ligger vi i startgroparna för en nya era där 1900-talets krig kommer att framstå som ett Idyllien jämfört med vad som komma skall?

  SvaraRadera
 5. -USA Army is WAR CRIMINALS ! ! !
  Obama is WAR CRIMINAL ! ! !
  - Giv Nobel price to Adolf Hitler ! ! !

  SvaraRadera

Kommentarer bör hålla sig till ämnet för den bloggartikel de hör till. Personangrepp, hets mot folkgrupp och andra kränkningar tillåts inte. Kommentarer som bara består av länkar tillåts normalt inte. Kommentarer som bryter mot reglerna kan komma att tas bort.