2011-03-09

Norska Oljedirektoratets prognoser

Tidigare idag skrev jag om Norges olja och EROEI och Norges olja i nedgång. Nu tänkte jag ta en titt på hur Oljedirektoratets prognoser sett ut jämfört med verkligheten. Jag tittade i gamla "Sokkelåret" och fick ut siffrorna till följande diagram.
Prognoserna från 2005-2007 var som ni ser rena glädjeprognoser. Därefter ser prognoserna ut att ha hamnat närmare verkligheten, men vi vet ännu inte facit för 2011-2015. Norges oljeutvinning har 2002-2010 sjunkit i en genomsnittlig takt av 5,9 procent per år. Oljedirektoratets prognoser har ju hittills ofta varit alltför optimistiska, så tänk om det är så även med den utplanande kurva man nu hoppas på. Fortsätter istället nedgången med 5,9 procent per år kommer det att se ut som den röda linjen i diagrammet nedan.
Med tanke på Oljedirektoratets tidigare prognosmissar kanske vi får se den röda linjen istället för den gröna. Det kan bli spännande att följa 2011 års oljeutvinning månadsvis i Norge för att se om det blir så illa eller om det finns utrymme för optimism. Eller om det blir lika illa som 2010, då Norges oljeutvinning sjönk 9,6 procent jämfört med året innan.

P.S. 1 Sm3 = 6,29 fat

12 kommentarer:

 1. Suveränt inlägg. Bra jobbat!

  SvaraRadera
 2. Man kan inte komma ifrån att det är sjukt deprimerande. 1999 var jag glatt omedveten om att världen var ändlig. Sen kom IT bubblan, sen kom boom, sen kom bust 2008 och nu går vi på konstgjord andning.

  Alla kurvor pekar åt fel håll! Energikurvan nedåt och skulderna uppåt.

  Det var enklare när man var omedveten, detta ligger ständigt i bakhuvudet och mal. Det är lätt att tappa hoppet, fast man är under 40 så sviktar min framtidstro.

  SvaraRadera
 3. Anonym 22:00:

  Du personligen har ätit av den förbjudna frukten och fövisats från Eden i och med att Du slutade vara omedveten om konsekvensen av Ditt och andras beteende?

  Domedagsprofeter har aldrig tidigare haft så rätt som de har just idag. I morgon kommer Domedagen att var ändå närmare.

  Man behöver inte vara troende för att kunna se symbolik på det sättet.

  Den här bloggen och andra i samma kategori är Web-varianter av Jehovas Vittnens Vakna!

  Enligt 1492 års trosbekännelse leder endast att lyda prästen till frälsning, men frågan är om inte prästen hittade på det själv. Den som läser en blogg som denna och agerar rationellt kanju mycket väl tänkas överleva "Tidsålderns avslutning", "Undergången", "Harmageddon" eller vad man nu vill kalla händelseförloppet.

  Det är trots allt mänskligt beteende som är problemet och det har nog varit möjligt att förstå länge.

  Tobias Wallin

  SvaraRadera
 4. Det har aldrig varit så upplagt för katastrof. 1929 fanns oljan kvar..Vi var inte 7 miljarder på klotet och naturen var knappast förstörd och ur balans som idag.

  Vi står inför jäkligt jobbiga tider som människa, mycket tuffare kan det inte bli faktiskt.

  SvaraRadera
 5. Jättebra artiklar. Det är väl bara konstatera att Kjell Aleklett får bara mer vatten på sin kvarn för varje dag som går nu?!

  SvaraRadera
 6. Det är mycket prat om olja här, mycket lite om framtidens elproduktion. Att oljeproduktionen kommer att minska framöver är alla överens om. Därför är det viktigt att diskutera alternativ (och för övrigt eldas den största delen av den exploaterade oljan upp, ett stort slöseri).

  Alla prognoser pekar på ca 9 miljarder människor globalt kring år 2050. Det är svårt att fastställa ett exakt energibehov för att försörja alla dessa människor. Extrapolerar man från svenska förhållanden hamnar man på kanske 400.000 TWh el per år. Går det att producera så mycket årligen globalt? Ja, många hävdar faktiskt det men de hörs inte så mycket i debatten.

  Så bredda debatten - det finns egentligen inte så många "sanningar", däremot många utmaningar.

  SvaraRadera
 7. Magnus 10:36:

  Alternativet är att fokusera debatten.

  I princip kan ALLA som går runt och känner sig ofördelaktigt och orättvist behandlade glömma sina drömmar.

  Passar inte livets villkor, så varsågod och drick en flaska klorin.

  Tobias Wallin

  SvaraRadera
 8. ...ja Tobias, ett klimatsmart, grönt självmord är modellen för mänskligheten, på så sätt räddar vi planeten från oss själva.

  Klorin kan väl ändå inte vara så miljövänligt? Kan man inte istället trä en transparent plastpåse över huvudet samtidigt som man tittat på sin favoritsåpa eller Big Brother?!

  SvaraRadera
 9. Fråga till Tobias Wallin

  Det mesta du skriver håller jag med om. Och visst har alla har ett personligt ansvar för sitt egna liv. MEN samhällets strukurer/system gynnar (tyvärr) kortsiktikt tänkande och egen personlig vinning, på bekostnad av framtida generationers levnadsvillkor.

  Som du skriver "Det är trots allt mänskligt beteende som är problemet och det har nog varit möjligt att förstå länge."

  Utvecklingen är positiv på många områden, men när det gäller miljö/resursutnyttjande mm fortsätter den negativa utvecklingen just p g a hur de regler som vi bestämt för vårt samhälle ser ut.

  Du säger att man skall agera rationellt utifrån den kunskap man besitter. Men vad är rationellt?

  A. Spela med i spelet (samhällets regler) och gynna sig själv på bekostnad av kommande generationer.
  B. Inse att något måste göras, vilket isåfall kan vara (och oftast är) motstridigt mot att gynna sig självt.

  /Anders

  SvaraRadera
 10. Påminner lite om IPCC värdelösa dravel om "skenande" temeraturökningar.

  SvaraRadera
 11. @Tobias:

  Det handlar inte så mycket om drömmar utan om realism. Hur löser man framtidens globala energiförsörjning? Man kan lugnt påstå att det är en ödesfråga, ingenting kan lösas om man inte löser detta.

  I detta forum pratas det mycket om olja men det är alldeles för smalt - med andra ord det är dags att bredda debatten.

  SvaraRadera
 12. Toppenbra analys! Detta borde man hitta i de tyngre affärstidningarna - men inte. Jag sitter på Statoil aktier men inser problemet nu. En kort peak på prospekteringsbolagen istället :-)

  Men ser man hur hela västvärlden är beroende av olja till transporter, så det blir problem snart. För att inte tala om de stackarna i U-länderna. Vi pallar ju några år med 20, 30, 40, 50:-/l

  SvaraRadera

Kommentarer bör hålla sig till ämnet för den bloggartikel de hör till. Personangrepp, hets mot folkgrupp och andra kränkningar tillåts inte. Kommentarer som bara består av länkar tillåts normalt inte. Kommentarer som bryter mot reglerna kan komma att tas bort.