2011-03-27

Japan, energin och skulderna

Följande till stor del stulet/översatt från alltid läsvärda bloggen Sudden Debt.

Japan är ett av världens svartaste länder när det kommer till energi. 2008 kom 97% av energin från kol, olja, gas och kärnkraft. Klicka på diagrammet för att förstora det.
Glöm i sammanhanget inte att Japan importerar lejonparten av sina råvaror, även för energibehoven.

Japan är en av världens högst skuldsatta ekonomier. I mitten av 2009 var totala skulderna 472% av årlig BNP, mot bara 245% år 1980. Japanska statens försök att sparka igång ekonomin med stimulanser har misslyckats och bara lämnat efter sig ett skuldberg. Nu är det dock inte så illa för omvärlden, då största delen av skulderna innehas inom landet.

Även Sudden Debt funderar på om Japan kan bli den första post-tillväxtekonomin.

2 kommentarer:

 1. Japan äger stora mängder amerikanska skuldsedlar, man undrar ju lite lätt vad som händer om och när de vill realisera dessa.

  Japan ligger 20 år före västvärlden, 20 år av stimulanser som aldrig tagit fart. Ändå väljer vi glatt att upprepa deras misstag. Sverige kör sitt ROT race, det är bygg som ska dra lasset..en riktigt tigerekonomi det!

  Hela världen är FUBAR, globaliseringen är total och dominoeffekten blir enorm. Börja tex nu Japan vackla..
  BLTs i Stockholms innerstad förstår nog inte vad som väntar inom kort, de kör glatt vidare i sin belånade SUV och steker en exklusiv exotisk maträtt på sin belånade stekhäll.

  Monkey do what monkey see..

  SvaraRadera
 2. Att det var så illa energimässigt förvånar för jag har själv sett flera rätt stora kraftverksdammar,så jag hade gissat 10%. Men de tänker ju konstigt och vill inte använda gratis hetvatten ur marken till husvärme, utan hellre el/fotogenkaminer. Enda industri som verkar växa är turism, med massvis kinesiska turister som börjat komma senaste åren. Vilket verkar ha fått japaner att våga tala engelska. Skulle vara intressant med analys av vad energin används till, för idag tvekar de ju inte att riva en femårig skyskrapa i Tokyo pga markvärdet, begagnade bilar finns knappast till salu och alla vill köra nya. Samtidigt ser det ut som i fattigare länder på vissa håll vilket jag tror visar att det finns enorm besparingspotential om de bara vill. Kunde man också få dem att tycka att förnyelsebar energi är "kul" borde de kunna bli riktigt bra på det. Det kritiska är nog maten, jordbruket är med våra mått mätt personalintensivt men jag vet inte om det är energiintensivt, men slutar de äta kött igen (knappast, nu har de börjat gilla bröd också och det syns på en del) tror jag de kommer att klara det bra.

  SvaraRadera

Kommentarer bör hålla sig till ämnet för den bloggartikel de hör till. Personangrepp, hets mot folkgrupp och andra kränkningar tillåts inte. Kommentarer som bara består av länkar tillåts normalt inte. Kommentarer som bryter mot reglerna kan komma att tas bort.