2009-07-26

Huvet på spiken, Johan Norberg

Johan Norberg skriver i en debattartikel idag i DN om faran med de åtgärder som centralbanker och regeringar idag använder för att försöka bota finanskrisen. Skulden till krisen ligger enligt Johan Norberg både hos högern och vänstern, som båda eldat på kreditbubblan. Det han nu varnar för är att vi på grund av räddningsförsöken löper en överhängande risk att få en ny och kanske ännu värre kris. Det är bra att någon nu ropar ut detta på bästa debattplats.

Jag förstår att många debattörer på vänstersidan av politiken har svårt för Johan Norberg, men här borde de kunna se lite sakligare på vad han faktiskt skriver och förstå att denna gång är det till stora delar något som även de flesta på vänstersidan borde kunna hålla med om.

Jag har tidigare påpekat att en kris orsakad av för låga räntor och för mycket lån inte kan botas med lägre räntor och mer lån och att det experiment med näranollränta som Riksbanken med flera centralbanker nu genomför är farligt. Det är en jättelik kreditbubbla vi har sett, världshistoriens största, och det blir tyvärr inte smärtfritt att nysta upp denna härva. Dessa försök att göra det smärtfritt kommer bara att orsaka ännu värre smärta längre fram.

Tillägg kl 17:37:
Några andra bloggar som har bra kommentarer till Johan Norbergs artikel: Cornucopia, Sagor från livbåten, Jiddra

5 kommentarer:

 1. Håller helt, det blir en enorm inflationsbrasa 2012 och framåt, men det är ingen slump, det är det utstuderade målet med nollräntepolitiken.

  Samma personer som gärna åberopar försiktighetsprincipen vad gäller koldioxid, vill ogärna använda samma princip inom andra områden, t ex nollränta.

  SvaraRadera
 2. Analysen är bra, resultatet blir troligen det förutsedda. Och då nämns inte ens peak oil och eventuella andra bristsituationer.

  Bara för oss att göra som t ex Cornucopia och huka i busken på vischan i någorlunda närhet till civilisationen. Eller?

  Du, Flute, har inte dragit samma slutsats utan hukar i stället i staden. Hur rimmar det?

  SvaraRadera
 3. Anonym 2009-07-26 16:33:
  Jag tror inte på någon snabb krasch.
  Jag tror snarare att det blir en lång och plågsam nedgång, som t.ex. John Michael Greer och James Howard Kunstler har stakat ut i sina respektive böcker.
  Som läget är nu sitter jag med ett bra jobb här i storstan, och jobbet ser mycket säkert ut trots finanskrisen. Jag har en hyfsad bostad i en förort med närhet till natur och odlingslott. Jag har inga lån. Jag har ingen bil och behöver heller ingen.
  Jag har aldrig velat ha lån, utan jag har alltid sparat pengar till det jag ville ha. Visserligen har jag tagit studielån (men minimerat) och vid två tillfällen mindre lån för att komplettera mina besparingar för att köpa bostad. Allt är dock avbetalt nu. Troligen var det min far och farfar som influerade mig starkt i min inställning till att låna pengar, och det är jag tacksam för idag när jag inte som många andra sitter belånad upp över öronen.
  Alltså har jag det för tillfället bra där jag är. Men nån dag om något eller några år flyttar jag säkert ut till landet jag också, för det vill jag verkligen. Dock inte nu. Under tiden sparar jag pengar.
  Just nu är fastighetspriserna även på landet uppblåsta.
  Skulle situationen förändras katastrofalt får jag omvärdera mitt beslut. Men i så fall har jag reservplaner.

  SvaraRadera
 4. Flute, Din far o din farfar var inte dumma ! De räddade sina liv, men de räddade också ditt liv !
  Det är bara SVAGA PERSONLIGHETER som behöver låna andras pengar för att förverkliga sina önskemål... och de blir bankirernas "lätta offer" ! Man ska arbeta, spara o sedan köpa det man vill ha, så säger Gud i Bibeln, så tänkte våra äldre( i hela Kristna Europa )OCH, SÅ ÄR DET !

  SvaraRadera
 5. Flute, tack för ett utförligt svar. Min egen situation liknar din fast jag har redan ett ställe på landet också. Följdaktligen har jag bil.
  Jag har samma lånefilosofi som din familj och kan säga att det i dessa dagar helt enkelt känns alldeles underbart. Man njuter av själva livet i stället för att oroa sig för bankernas väl och ve.

  SvaraRadera

Kommentarer bör hålla sig till ämnet för den bloggartikel de hör till. Personangrepp, hets mot folkgrupp och andra kränkningar tillåts inte. Kommentarer som bara består av länkar tillåts normalt inte. Kommentarer som bryter mot reglerna kan komma att tas bort.