2009-07-29

Spinndoktorerna

Jaha, så var de igång, spinndoktorerna. Istället för att i första hand redovisa att genomsnittet av prognoserna för fredagens svenska BNP-rapport från SCB ligger på -0,4% för andra kvartalet jämfört med första, så fokuserar man på den mest positiva prognosen, nämligen Nordeas, som tror på +0,3%. DN utropar "Nordea tror på tillväxt i Sverige", SvD ropar "Nordea: Nu är tillväxten här", DI fläskar på med "Nordea: Nu vänder det!" och nämner inte vad jag kan se genomsnittsprognosen. Artiklarna utgår såklart från TT:s nyhet som i sin tur utgår från Reuters' enkät. Jag har noterat det förut i samband med rapporteringen om bostadspriser, men här ser man också att det måste finnas åtminstone en spinndoktor på TT som spinner till ekonominyheterna så att de blir så positiva som möjligt. Reportrarna på respektive tidning är ju inte helt oskyldiga själva heller, eftersom de har bearbetat TT:s nyhet och sedan signerat artikeln.

Varför tog de inte fasta på den mest pessimistiska prognosen istället för den mest optimistiska? Fast medelvärdet borde väl ändå vara mest intressant.

SME har också gjort en prognosenkät, där man kommer fram till -0,5% från första till andra kvartalet och -6,3% på årsbasis. Nordea tror att BNP bara sjönk 5,7% på årsbasis och genomsnittsprognosen enligt Reuters enkät är en nedgång med 6,6%. Riksbanken tror 6,5%. Vi får se på fredag vem som hade rätt.

Läs andra svenska bloggar om ,

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Kommentarer bör hålla sig till ämnet för den bloggartikel de hör till. Personangrepp, hets mot folkgrupp och andra kränkningar tillåts inte. Kommentarer som bara består av länkar tillåts normalt inte. Kommentarer som bryter mot reglerna kan komma att tas bort.