2009-07-25

Lätt att lova...

Apropå det jag nyss skrev om SvD:s intervju med Nicholas Stern så har SvD idag en debattartikel av två vänsterpartister som tycker att miljöminister Andreas Carlgren ska sluta att fega och istället ta ledningen och verka för ett starkare bud från EU vad gäller klimatfrågan.

Jag anser att det inte borde vara några problem för Andreas Carlgren att göra det. Som mina räkneexempel i förra inlägget visar så blir det lätt att lova något som peak oil i vilket fall som helst kommer att tvinga oss till.

Sen kan jag ju helt hålla med Eva-Britt Svensson och Wiwi-Anne Johansson om att man borde satsa mer pengar på att bygga kraftverk för förnybar el för en del av de pengar som årligen läggs på vapensystem. När man ändå är på gång kan man ta pengar som satsas på att bygga fler trafikflygplan och bygga ut flygplatser, som kommer att visa sig vara fullständigt onödiga investeringar inom en snar framtid.

4 kommentarer:

 1. Marcus , Likvidvänster2009-07-25 22:45

  Framförallt inrikesflyget borde av miljöskäl monteras ned eller skattas ihjäl.

  SvaraRadera
 2. Jag kan inte låta bli att undra i vilken bubbla våra politiker lever i när de hela tiden planerar utbyggnad av den nuvarande infrastrukturen av vägar och andra fossilbränsleberoende transportmedel. Jag har sagt det förr och säger det igen: de bör fokusera på att bygga övertäcka cykelvägar så att man kan cykla året runt utan vindmotstånd. Det skulle gå riktigt snabbt att cykla, är billigare att bygga än bilvägar, kräver inte lika mycket underhåll som bilvägar och skulle dessutom göra medborgarna friskare.

  Jag kan faktiskt inte förstå att de inte gör detta.

  SvaraRadera
 3. Visserligen är du skarp men "peak oil" har du missuppfattat.
  Förstår inte hur du tänker där?
  Hur skapades olja enligt dig?
  Utdöda dinos? haha
  Nej olja skapas naturligt hela tiden, visserligen inte i den omfattning som den tas upp i vissa källor, men om du tänker efter så är ju allt inom kolväteföreningar likt annat i världen. Tänker mest på koldioxid-vatten kedjan.
  Det finns oerhörda mängder olja kvar som ännu ej redovisats och det beror mest på ekonomiska, politiska orsaker. Annars så tycker jag du har mycket sunda åsikter så jag hoppas du inte tar illa upp.

  SvaraRadera
 4. Anonym 2009-07-26 09:37:
  Jag förstår inte hur du tänker. Visst skapas olja troligen hela tiden, men takten det skapas i är så långsam (tiotals eller hundratals miljoner år) att råoljan i ett människoperspektiv måste betraktas som en ändlig råvara.
  Jag vet inte vad du menar med "koldioxid-vatten kedjan".
  Att det skulle finnas oerhörda oredovisade mängder olja kvar får väl anses tillhöra kategorin moderna myter eller konspirationsteorier. Med tanke på hur användbar oljan är så skulle mänskligheten i sin girighet ha kastat sig över sådana oljereserver för länge sedan. Nej, att den globala oljeproduktionen legat på en platå de senaste åren, trots de kraftiga prisökningarna borde vara tillräckliga indicier för att det helt enkelt inte gick att utvinna mer olja.

  SvaraRadera

Kommentarer bör hålla sig till ämnet för den bloggartikel de hör till. Personangrepp, hets mot folkgrupp och andra kränkningar tillåts inte. Kommentarer som bara består av länkar tillåts normalt inte. Kommentarer som bryter mot reglerna kan komma att tas bort.