2009-07-22

Något lägre boräntor

Efter Riksbankens räntesänkning kommer såklart sänkningar av bolåneräntorna, om än små. Det är framförallt räntorna med kortare bindningstider som sjunker. Idag meddelade SBAB att man sänker sina boräntor. Efter detta ser årets kurvor för bolåneräntorna ut så här:

Jag har ringat in de lägsta bolåneräntorna för respektive bindningstid. Som synes var bottenläget för de längre bindningstiderna i januari i år. Bara de kortare bindningstiderna (upp till 4 år) har lägre räntor nu. Med tanke på utvecklingen av de olika räntorna är det inte konstigt att de flesta bostadsköpare nu väljer den kortaste bindningstiden (tre månader) nuförtiden. Av SBABs kunder valde 89% tremånadersränta under maj, vilket är den högsta andelen sedan mätningarna började år 2000. Under början av året låg denna andel på 87-88%, vilket var en rejäl ökning från 78% i november och framförallt från 55% i maj förra året.

Dessa låga räntor gör risken stor att trots kris och arbetslöshet kommer bostadsköparna att fortsätta bjuda upp priserna. Den nödvändiga korrigeringen av bopriser kommer därmed kanske att dröja ett litet tag till.

I slutet av maj ökade räntorna lite överallt, från svenska bolån till amerikanska statsobligationer, men det gick visst snabbt över. Nu har räntorna på amerikanska statsobligationer stabiliserat sig på en nivå strax under den som rådde då. Dock ligger räntan på de amerikanska statsobligationerna kvar på en nivå som är högre än i början av året. Räntorna på svenska statsobligationer har följt ungefär samma mönster och på längre löptiderna har räntorna sjunkit tillbaka något, men är fortfarande en bra bit över de nivåer som rådde i början av året. För de kortare löptiderna är däremot räntorna rekordlåga.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Kommentarer bör hålla sig till ämnet för den bloggartikel de hör till. Personangrepp, hets mot folkgrupp och andra kränkningar tillåts inte. Kommentarer som bara består av länkar tillåts normalt inte. Kommentarer som bryter mot reglerna kan komma att tas bort.