2009-07-30

Österrikiska Erste Bank lämnar rapport

Österrikiska Erste Bank lämnade idag sin rapport för andra kvartalet och den var bättre än väntat. Erste Bank är Österrikes största börsnoterade bank och är för mig mest känd av två orsaker. För det första är de en av de största långivarna till de öst- och centraleuropeiska länderna. För det andra blev de delägare i Swedbank i våras i samband med att Sparbanksstiftelserna blev tvungna att lämna ifrån sig Swedbankaktier som de hade lämnat som säkerhet för lån.

Vinsten blev lägre än förra året (260 miljoner euro mot 321 miljoner euro) men högre än väntat (168 miljoner).
Andelen dåliga lån i Erste Groups portfölj ökade till 3,6 procent av portföljen under andra kvartalet, upp från 3,3 procent vid utgången av årets första kvartal.
Men andelen dåliga lån var bara 2,4 procent för ett år sedan och de sade idag att de dåliga lånen troligen kommer att öka ytterligare. Reserveringarna för kreditförluster har fördubblats till 522 miljoner euro.

Erste Bank tog i våras in 1,2 miljarder euro i nytt kapital från österrikiska staten, samt 540 miljoner euro från investerare. Under årets andra halva ska de få ytterligare 1 miljard euro från staten och hoppas sen att inte behöva fler kapitalinjektioner.

Det ser alltså ut ungefär som för SEB och Swedbank - läget försämras för lånen till öst, men det är ingen katastrof ännu. Erste Bank gjorde ju till och med vinst.

Raiffeisen, en annan österrikisk bank som lånat ut mycket till Öst- och Centraleuropa, lämnar inte sin rapport förrän 13 augusti. Italienska UniCredit, som genom Bank Austria också har stor verksamhet i Central- och Östeuropa, lämnar inte sin rapport förrän 4 augusti. Så hela bilden har vi inte ännu.

Läs andra svenska bloggar åsikter om , , , ,

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Kommentarer bör hålla sig till ämnet för den bloggartikel de hör till. Personangrepp, hets mot folkgrupp och andra kränkningar tillåts inte. Kommentarer som bara består av länkar tillåts normalt inte. Kommentarer som bryter mot reglerna kan komma att tas bort.