2009-07-27

Mexikos oljeproduktion sjönk 11%

Reuters rapporterar att Mexikos oljeproduktion i juni sjönk med 11 procent jämfört med juni 2008. Produktionen sjönk till 2,5 miljoner fat per dag, vilket är den lägsta nivån sedan 1990. Av denna olja gick knappt hälften på export, en nedgång med nästan 13 procent.

Cantarell, en gång Mexikos största oljefält vad gäller produktion och ett av världens rikaste oljefält, är numera bara Mexikos näst största. Produktionsfallet har varit brutalt - från 2,1 miljoner fat per dag vid toppen 2003 föll den till 1,5 miljoner fat per dag i juli 2007 och nu är Cantarell nere på 658 700 fat per dag i juni 2009. På ett år har Cantarells produktion fallit med 35 procent.

Statliga oljebolaget Pemex räknar med att kunna uppfylla sitt mål att producera 2,7 miljoner fat per dag vid årets slut, vilket är högst tveksamt att de lyckas med. Det skulle kräva stora utökningar av produktionskapaciteten för att kompensera för fallande produktion i de befintliga fälten.

Nedgången leder såklart till allvarliga problem för Mexiko. Bland annat funderar kreditvärderingsinstituten (Standard & Poor's m.fl.) att nedgradera Mexiko som stat p.g.a. de vikande oljeinkomsterna. Finansminister Agustin Carstens säger att regeringen kan komma att föreslå en plan för att öka skatteinkomsterna och att de kommer att skära i årets budget med runt 2,2%. Man har redan skurit i budgeten med 1,6% i maj. Det är inte bara den vikande oljeproduktionen som ställer till problem, utan finanskrisen drabbar självklart även övriga delar av Mexikos ekonomi. Man planerar dock för att balansera budgeten till år 2012, hur nu det ska gå till med ständigt fallande oljeproduktion. Fast det kanske går om oljepriset ökar rejält.

Redan i maj skrev jag om de problem som Mexiko står inför, och de är inte små och få. Nu får vi bara bekräftat att Mexiko ligger illa till.

De ekonomiska problemen medför även sociala problem. I DN fanns igår en mycket intressant och skrämmande artikel av Erik de la Reguera om de tusentals offren för Mexikos knarkkrig, med fokus på Ciudad Juárez vid gränsen till USA där knarkkartellerna blir allt starkare. Situationen i Mexiko är uppenbarligen på väg att urarta fullständigt. Med en vikande ekonomi till följd av minskade oljeintäkter och finanskris kommer staten snart inte att ha råd att hålla situtationen under kontroll.

Bloggen Ipse Cogita har också kommenterat artikeln och frågar sig om Mexiko är en död stat?

Svenska tidningar har skrivit flera artiklar om våldet i Mexiko, men ingen tycks göra kopplingen till de vikande oljeinkomsterna.

SvD 2009-07-19: Poliser häktade för polismord i Mexiko
DN 2009-07-15: Maffian slår direkt mot polisen
DN 2009-02-24: Våldet i Mexiko skrämmer USA
DN 2008-12-03: Knarkkriget hotar bräcklig mexikansk demokrati

Läs andra svenska bloggar om , , ,

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Kommentarer bör hålla sig till ämnet för den bloggartikel de hör till. Personangrepp, hets mot folkgrupp och andra kränkningar tillåts inte. Kommentarer som bara består av länkar tillåts normalt inte. Kommentarer som bryter mot reglerna kan komma att tas bort.