Kina är väl just nu det enda större landet som ser ut att ha någorlunda fart i ekonomin. Häromveckan rapporterades att Kinas BNP ökat med 8% jämfört med samma kvartal i fjol. Tillväxten har alltså tagit fart igen där, efter att "bara" ha varit 6% förra kvartalet.
Som med det mesta i Kina är skalan enorm. I november förra året kom man med ett stimulanspaket på ofattbara 5 biljoner kronor (tolv nollor) för att kompensera för den kraftiga minskningen av exporten i spåren av den globala krisen. Det ser nu faktiskt ut som om detta stimulanspaket har haft en positiv effekt på ekonomin. Till skillnad från stora delar av övriga världen var ju krisen för Kinas del inte orsakad av för mycket krediter, utan av minskad efterfrågan från omvärlden. Därför fungerar denna typ av stimulanspaket, till skillnad från i USA, där det inte finns mycket pengar kvar att använda för stimulanspaket, eftersom det mesta går till att täppa till hålen i det finansiella systemet. Kina har ju däremot under många år haft stora överskott och sitter nu på stora pengareserver som kan användas för såna här stimulansåtgärder. Där ser man hur viktigt det är att staten gör ett överskott under de goda åren.
Den ekonomiska aktiviteten i Kina syns på många sätt. Kina ökade i juni sin kolimport till rekordnivå. Bra för dem att också världsmarknadspriset för kol har sjunkit över 60% sedan förra året - på det sättet drar de nytta av övriga världens kris.
Efterfrågan på guld ökar i Kina i takt med deras välståndsökning (reallönerna ökade med 8% på ett år) och World Gold Council tror nu att de kommer att gå om Indien i guldkonsumtion. Samtidigt är Kina världens största guldproducent och därför är det inte så säkert att deras import kommer att öka, eftersom den inhemska produktionen ökar med 7-8% per år.
Bostadspriserna har börjat stiga igen efter sju månaders nedgång. Reglerna stipulerar dock hela 40% kontantinsats, så risken för en bostadsbubbla är än så länge liten. Kanske de har observerat och lärt av västvärlden. Även mängden försäljningar av kommersiella fastighet har ökat kraftigt. Bankernas utlåning har trefaldigats under första halvåret och det kan finnas en risk för att saker går för fort och det blir överhettning. Man ska dock komma ihåg att Kinas ekonomi startar från en mycket lägre nivå än västvärlden.
Den kinesiska börsen går åter som tåget. Om vi trodde att vi hade haft en stor börsuppgång här i Sverige i år så är det ingenting mot Shanghaibörsen, som igår hade stigit 96% sedan oktober förra året. Dessförinnan hade man dock haft en förgörande nedgång på hela 72% sedan oktober 2007. Men vad annat kunde man vänta sig efter en uppgång på nästan 500% sedan september 2005.
Kinesiska investerare kastar sig nu in på börsen efter att regeringen hävt stoppet för nya börsintroduktioner som varit i kraft i nio månader. Kinesiska privatpersoner öppnade förrförra veckan över 480 000 nya depåkonton. Det är dock lite jämfört med de 300 000 depåkonton per dag som öppnades runt toppen år 2007. Risken finns dock för bakslag. Just nu värderas bolagen på Shanghaibörsen i genomsnitt till 36 gånger vinsten, så det räcker med att tillväxten inte blir lika stor som förhoppningarna för att det ska bli bakslag. Privata investerare står för 67% av handeln och ägandet på Shanghaibörsen, så ett bakslag skulle drabba hårt.
Det största kinesiska byggbolaget, China State Construction Engineering Corp., drog i veckan in 7,3 miljarder dollar på sin börsintroduktion, den största i världen hittills i år.
Den kinesiska ekonomin expanderar även utåt i världen. Premiärministern Wen Jiabao uppmuntrar mer internationellt användande av den kinesiska valutan yuan, bland annat genom att låta fler utländska företag sälja obligationer nominerade i yuan för att dra nytta av kapitalöverskotten i Kina. Jättebanken HSBC blir en av de första att utnyttja detta. Wen Jiabao uppmuntrar också kinesiska investeringar och köp i utlandet.
Det ser alltså ut som om Kina håller på att kapa åt sig en allt större del av övriga världens resurser, tack vare sitt goda ekonomiska läge jämfört med den krisdrabbade västvärlden.
2009-07-25
Prenumerera på:
Kommentarer till inlägget (Atom)
Har du siffror för Kinas BNP?
SvaraRaderaLäste att Kaliforniens BNP är 40% större än hela Rysslands. Det ger perspektiv.
2008 var Kinas nominella BNP 4400 miljarder dollar enligt IMF. Alltså trea i världen efter USA och Japan. Per capita låg de dock på plats 104, strax före Irak.
SvaraRadera