2009-07-28

USA:s konsumentförtroende fick sig en knäck

Idag kom senaste resultaten från Conference Boards undersökning av konsumentförtroende i USA. Både nuläget och förväntningarna på framtiden föll. Jag brukar ignorera totalsiffran, eftersom den bara är en sammanvägning av förväntningar och nuläge, som är mycket intressantare att titta på var för sig.
Som jag skrev i maj så ser man att det mest var förväntningarna om framtiden som hade ökat under våren, alltså hoppet om att det värsta skulle vara över. Nuläget (den röda linjen) ser fortsatt dystert ut, med endast små förändringar sedan februari. Raset i index för nuläget har varit i princip konstant från 138,3 i juli 2007 till 22,3 i februari, för att därefter plana ut. Förväntingarna om framtiden har också varit i nertrend fram till vårens skutt uppåt, med några uppåthopp när man trott att det värsta var över. Båda indexen startade på värdet 100 år 1985.

Det ser alltså ut som om de berömda "gröna skotten" än så länge bara finns som förhoppningar och att tron på dessa börjar falna något när verkligheten gör sig påmind.

Läs andra svenska bloggar om , ,

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Kommentarer bör hålla sig till ämnet för den bloggartikel de hör till. Personangrepp, hets mot folkgrupp och andra kränkningar tillåts inte. Kommentarer som bara består av länkar tillåts normalt inte. Kommentarer som bryter mot reglerna kan komma att tas bort.