2009-07-20

Kalifornien betalar med skuldsedlar

Den 1 juli förklarade Kaliforniens guvernör Arnold Schwarzenegger att det råder ekonomiskt nödläge eftersom han inte lyckas komma överens med den demokratiskt styrda delstatssenaten om budgetnedskärningar. Man förväntar sig ett budgetunderskott på över 24 miljarder dollar och för att hantera det krävs stora nedskärningar i hela samhällsapparaten, från utbildning till sociala program. Skattehöjningar skulle kunna tyckas vara en lösning, men Kalifornien är redan en av de delstater i USA som har högst skatter.

Redan 10 juni varnade delstatens ekonomichef John Chiang för att inkomsterna i maj låg drygt 800 miljoner dollar under den senaste budgetrevisionen och att utan omedelbara åtgärder från guvernören och delstatssenaten var Kalifornien mindre än 50 dagar från ett totalt sammanbrott för delstatens ekonomi. Sedan dess har inte mycket positivt hänt, utan oenigheten kring de nödvändiga budgetjusteringarna har bara fortsatt.

I väntan på en lösning av budgettvisten har Schwarzenegger beordrat flera delstatsmyndigheter att hålla stängt tre fredagar i månaden i ett år framöver med motsvarande indragen lön för de anställda. Men det mest sensationella är att p.g.a. Kaliforniens akuta likviditetskris har delstaten nu gått över till att göra utbetalningar av skatteåterbäring inte i reda pengar utan i s.k. IOUs, alltså skuldsedlar. Denna utveckling tycks svenska media ha missat helt, så jag får väl berätta lite om den här. Dessa skuldsedlar ställer till problem för företagen som får betalt på detta sätt, eftersom flera banker nu vägrar ta emot dessa skuldsedlar för att växla in dem mot pengar. Till saken hör att delstaten har lovat att betala tillbaks skuldsedlarna först i oktober, dock med ränta. Frågan är för det första om Kalifornien klarar av att hålla detta löfte, och för det andra hur länge företag och privatpersoner kan vänta på sina pengar. I onsdags hade delstatens "finansdepartement" gett ut skuldsedlar för sammanlagt 640 miljoner dollar.

Det har redan dykt upp en andrahandsmarknad för Kaliforniens IOUs på Craigslist (USAs motsvarighet till Blocket) där de presumtiva köparna erbjuder sig att betala mellan 60 och 95 procent av skuldsedlarnas värde. De hoppas såklart att det ska bli en bra affär att köpa skuldsedlar av privatpersoner och företag i behov av kontanter och sedan få tillbaks det fulla värdet plus ränta i oktober. Många företag säger att visst behöver de kontanter, men samtidigt har de inte råd med den förlust det skulle innebära att sälja av skuldsedlarna nu till rabatterat pris. Delstatens likviditetskris blir alltså även en likviditetskris för många företag. Därmed är det fortfarande alldeles för tidigt att blåsa "faran över" för konjunkturen i Kalifornien. Snarare finns risken att krisen rent allmänt förvärras där.

För att göra läget ännu mer kaotiskt beslutade USAs finansinspektion SEC häromveckan att Kaliforniens skuldsedlar är att betrakta som värdepapper och därmed får endast registrerade mäklare förmedla handel i dem. Men mäklarfirman SecondMarket har börjat mäkla dessa skuldsedlar, så därmed borde det problemet vara undanröjt. Det finns tydligen alltid någon som är beredd att tjäna pengar på andras transaktioner...

Delstaten Kaliforniens kris beror förstås på att man under de goda åren har utvidgat sin kostym och tagit på sig allehanda utgifter av olika slag. När sedan krisen har slagit till har de vikande skatteinkomsterna vält hela budgeten över ända. Alla skatteintäkterna faller. Intäkterna från inkomstskatten faller eftersom många blir arbetslösa - den officiella arbetslöshetssiffran för Kalifornien är 11,5%, men den verkliga arbetslösheten är betydligt högre. Intäkterna från fastighetsskatten faller eftersom bostadspriserna har fallit så kraftigt. Intäkterna från moms faller eftersom folk handlar mindre.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Kommentarer bör hålla sig till ämnet för den bloggartikel de hör till. Personangrepp, hets mot folkgrupp och andra kränkningar tillåts inte. Kommentarer som bara består av länkar tillåts normalt inte. Kommentarer som bryter mot reglerna kan komma att tas bort.