2009-07-25

Övriga miljöfrågor i medieskugga

EU:s miljöministrar, som samlats i natursköna Åre över helgen, har nu kommit överens om att sänka EU:s utsläpp med 30 procent, med brasklappen "om övriga världen bara lägger de bud som krävs". Vilka de övriga länder som man vill få med sig är sägs inte men USA är säkert ett av dem. Som den grävare jag är försöker jag att hitta vilket tidsperspektiv dessa 30 procent gäller, men det hittar jag ännu ingen uppgift om på webben, varken via regeringens hemsida eller Google News. Det kommer väl mer imorgon, kan jag tro.

Som jag sade tidigare så är det lätt att lova utsläppsminskningar när "peak fossil fuels" kommer att tvinga fram dem.

En blogg (från vänsterkanten) som har hunnit kommentera miljöministermötet är * Svensson som påpekar att de borgerliga partierna i praktiken stoppat den svenska utbyggnaden av vindkraft. Han anser att Sverige borde subventionera vindkraft och ändra tillbaks beskattningsreglerna eftersom mer "miljövänlig" el kommer att behövas om vi ska bygga ut eldrivna kommunikationsmedel för att ersätta fossildrivna. Vindkraftens problem kommer jag att komma tillbaks till senare. Ett har jag dock nämnt förut, nämligen skalbarheten.

Från högerkanten kommenterar Kent Persson miljöministermötet med att "Miljöfrågan är en ödesfråga" och att "Miljöhotet kommer vara den stora utmaningen framåt i tiden". Jag skulle nog sätta dessa ord i plural - "miljöfrågorna" och "miljöhoten". För koldioxidutsläppen är inte den enda miljöfrågan eller miljöhotet, även om man kunde tro det av medias rapportering de senaste dagarna. Övriga miljöfrågor och miljöhot såsom överfiskning, bottentrålning, övergödda hav, tungmetaller, bromerade flamskyddsmedel, skogsskövling m.fl. hamnar just nu i medieskugga. Hoppas de kan lyftas fram igen efter att detta miljöministermöte är överstökat. Hoppas också verkligen att EU:s miljöministrar tog sig tid att diskutera övriga miljöfrågor när de träffades.

1 kommentar:

  1. Det är just detta som får mig att undra hur dessa politiker är funtade. Om t.o.m. miljöpartister har så lite koll att de inte förstår att de måste uppmana de andra (som uppenbarligen inte bryr sig så mycket om miljön) att fokusera på miljöfrågan i sin helhet. Det spelar ingen roll om man åtgärdar EN sak om resten av förstörelsen fortsätter som vanligt.
    Det verkar som att de inte kan hantera mer än en fråga i taget eller så är de så rädda för vad väljarna kommer att säga när hela deras liv måste ändras, som om att det på något sätt är möjligt att undvika genom att inte tala om det. Större idioti får man leta efter.

    Det är som att ta bort efterrätten åt en person som väger 300 kg men fortsätta låta den äta precis som vanligt. Det gör ingen skillnad. Men så tar man inte bort det andra eftersom man inte vill att den hungrige ska blir grinig. Visst, fortsätt att göda den hungrige men det kan bara sluta på två sätt: antingen dör den av övergödning eller så tar maten slut.
    Inget av dessa två alternativ är långsiktigt hållbara.

    SvaraRadera

Kommentarer bör hålla sig till ämnet för den bloggartikel de hör till. Personangrepp, hets mot folkgrupp och andra kränkningar tillåts inte. Kommentarer som bara består av länkar tillåts normalt inte. Kommentarer som bryter mot reglerna kan komma att tas bort.