2009-07-24

Börsfnatt

Stockholmsbörsen hade igår stigit nio dagar i rad, men idag blev det till slut en nedgång på fjuttiga 0,1%. Från årslägsta i januari till årshögsta igår är uppgången 48%.
Så här ser juli månad ut:
Nio plusdagar i rad på börsen är en sällsynthet. Sist det hände något liknande var i början av mars 2000. Då avslutades IT-bubblan med en börsuppgång tio dagar i rad. Och vad hände sen?

Denna börsyra kommer sig förstås av att många tror att botten i krisen är nådd. Men även om vi skulle ha sett botten på lågkonjunkturen så prisar aktiebörserna just nu in en snabb konjunkturuppgång. Som jag har sagt förut så kommer det troligen inte att bli så. Trots det kastar sig investerarna in i aktier för att inte missa eventuell vidare uppgång. När sen verkligheten visar sitt grymma ansikte kan bakslaget bli desto hårdare. Just nu handlas många aktier till priser som om de skulle visa upp rejält ökade vinster snart. Visserligen överträffar många storbolag förväntningarna, men det beror bara på att förväntningarna är så lågt satta. Den bistra verkligheten är att förra kvartalet var rekorddåligt för börsbolagens vinster. Även orderingången har sjunkit kraftigt.

6 kommentarer:

 1. Denna börsuppgången är en bedrägeri ! Världsekonomi kommer inte att tillfriskna, utan den är i TOTAL UPPLÖSNING !

  SvaraRadera
 2. Såg ut som att någon/några absolut vill trycka ned index för att undvika en tionde plusdag i rad på slutet.

  Ja, jämmer och elände. Det är säkert slutet på civilisationen vi nu stundar.

  Men tills dess skall man vara positionerad med full belåning ännu en kort tid.

  För att därefter sälja av när ni dysterkvistar och pessimister inte längre kan stå emot köptrycket - och går in även ni.

  För vad kommer ni att ha för val?

  SvaraRadera
 3. Att köpa aktier för lånade pengar är ett symtom på den indoktrinering att lån är bra som vi alla är utsatta för.
  Lånenivåerna i ekonomin är som jag sagt för höga och behöver komma ner.
  Vad gäller att "trycka" så såg det snarare ut som om någon/några absolut ville trycka upp Stockholmsbörsen på slutet för att få en tionde plusdag.

  SvaraRadera
 4. Och vad är det som säger att börsen var rimligt värderad i januari? Börsen brukar som bekant ta ut svängarna, både i upp- och nergång, därmed inte sagt att rallyt sen i mars är nåt annat än en rekyl i den långa nertrenden.

  SvaraRadera
 5. Fredrik L:
  Ta en titt på värderingarna för flera av de stora börsbolagen. De måste öka sina vinster rejält för att komma ikapp sina nuvarande börskurser till rimliga p/e-tal.

  SvaraRadera
 6. Flute, det stämmer. Tror ändå på en stark börs 2-3 månader till pga ökad likviditet i USA och låga räntor, sen börjar en långsam långvarig nergång där vi får se mer realistiska p/etal.

  SvaraRadera

Kommentarer bör hålla sig till ämnet för den bloggartikel de hör till. Personangrepp, hets mot folkgrupp och andra kränkningar tillåts inte. Kommentarer som bara består av länkar tillåts normalt inte. Kommentarer som bryter mot reglerna kan komma att tas bort.