2008-11-06

Det går dåligt för företagen...

DN rapporterar att företagskonkurserna i Sverige ökade med hela 19 procent under oktober. Även i övriga Europa är det fler konkurser. Jag har sagt det förut - vi kommer att få en våg av konkurser, dels p.g.a. kreditåtstramningen, dels p.g.a. minskad konsumtion. Dessutom har antalet konkurser varit på historiskt sett låga nivåer de senaste åren. Många företag som är illa skötta eller har ohållbara affärsidéer har kunnat överleva tack vare högkonjunkturen och den enkla tillgången till billiga lån. Ännu ser vi dock bara början av konkursvågen.

DN rapporterar också att orderingången till den svenska industrin minskade med 4,7% från augusti till september. Illa, men inte lika illa som i Tyskland, där orderingången minskade med hela 8%.

Vi verkar alltså inte vara i närheten av någon vändning ännu, utan konjunkturnedgången håller istället på att ta fart ordentligt och drabba fler sektorer.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Kommentarer bör hålla sig till ämnet för den bloggartikel de hör till. Personangrepp, hets mot folkgrupp och andra kränkningar tillåts inte. Kommentarer som bara består av länkar tillåts normalt inte. Kommentarer som bryter mot reglerna kan komma att tas bort.