2008-11-21

Tolv förlorade år

Igår gick USAs mest bevakade aktieindex S&P500 ner till 752 och därmed har vi till och med passerat botten från år 2002 och är tillbaks på samma nivåer som i början av januari 1997 - nästan tolv år sedan! Den rosa linjen i diagrammet nedan visar vilken nivå USA-börsen var på igår (och januari 1997).
USAs börsinvesterare har alltså förlorat tolv år på detta sätt. "Sanningen" att aktier alltid är en bra investering på lång sikt får sig därmed en rejäl törn. Det kommer säkert att leda till att intresset för att investera i aktier, både hos privatpersoner och många institutionella investerare, minskar rejält. Detta kommande ointresse kombinerat med minskande kapitaltillgång i världen kommer troligen att leda till vidare börsfall, alldeles oberoende av hur det går för den reella ekonomin. Redan nu ser ju de senaste månaderna på börsen ut som ett vattenfall, med ungefär en halvering sedan toppen.

Framtiden då? Vi kan inte förvänta oss någon större uppgång på aktiebörserna som läget ser ut nu, åtminstone inte de närmaste åren. Sidledes eller neråt är det som gäller. Visst kommer det uppstudsar, men de är svåra att pricka in. Många har proklamerat bottnar vid flera tillfällen de senaste månaderna, men hela tiden har världens börser snart vänt neråt igen.

P.S. Någon kanske invänder att vissa av aktierna har gett utdelning, som inte är inräknad i indexet, men det kompenseras av att om pengarna sparats i t.ex. en räntefond hade man fått ränta istället. Alltså har aktier fortfarande varit en förlustaffär de senaste tio åren.

1 kommentar:

Kommentarer bör hålla sig till ämnet för den bloggartikel de hör till. Personangrepp, hets mot folkgrupp och andra kränkningar tillåts inte. Kommentarer som bara består av länkar tillåts normalt inte. Kommentarer som bryter mot reglerna kan komma att tas bort.