2008-11-18

Pirater kapar jättetanker

DN rapporterar idag att den saudiarabiska oljetankern "Sirius Star" har kapats av pirater mellan Tanzania och Madagaskar. Nu ligger den för ankar utanför Harardhere i Somalia. Det måste nog räknas som ett av de mest spektakulära piratdåden i historien - det största skepp som någonsin kapats av pirater. Forbes/Reuters har lite mer fakta om fartyget:

  • En av världens största och nyaste oljetankrar, sjösatt i Korea i mars i år
  • Ägs av statliga oljejätten Saudi Aramcos rederigren
  • 318 000 dödviktston, 330 meter lång, lastar upp till 2 miljoner fat olja
  • 25 mans besättning
  • Nypris cirka 140 miljoner dollar
Det är ju i sig ingen match för ett gäng beväpnade pirater att kapa en oljetanker med bara 25 mans besättning, när den tuffar fram i sin makliga takt, nästan utan styrförmåga. Det som är intressant här är att avståndet från Harardhere, där piraterna är baserade, till platsen där tankern kapades är över 1200 km. Därmed hjälper det föga att ta längre omvägar runt Somalias notoriskt sjörövarfyllda farvatten. Vad som måste till är tydligen stärkt bevakning av sjöfarten. Kanske blir handelsfartygen tvungna att gå i konvojer med militär eskort i detta område.

Det kan tilläggas att det ukrainska fartyget lastat med stridsvagnar och annan militärutrustning som kapades 25 september fortfarande ligger kvar utanför Somalias kust. Idag rapporteras även att ett fartyg från Hong Kong lastat med 36000 ton vete har kapats utanför Jemen.

Dessa kapningar och deras efterverkningar betyder troligen ytterligare fördyringar och problem för världshandeln.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Kommentarer bör hålla sig till ämnet för den bloggartikel de hör till. Personangrepp, hets mot folkgrupp och andra kränkningar tillåts inte. Kommentarer som bara består av länkar tillåts normalt inte. Kommentarer som bryter mot reglerna kan komma att tas bort.