2008-11-12

USAs räddningsplan funkade inte?

USAs finansminister Henry Paulson meddelade idag att man kommer att ändra strategi för sin 700-miljarderdollars räddningsplan. Istället för att köpa upp dåliga lån ska man istället ge kapitaltillskott till svaga banker. Man ska även hjälpa dem som inte formellt är banker.

Därmed har han indirekt erkänt att första biten av den berömda räddningsplanen var ett misslyckande. Tillåt mig betvivla att den nya versionen kommer att funka särskilt mycket bättre. Varför ska Paulson, som var en av dem som misslyckades grovt med att förutse finanskrisen, vara särskilt lämpad att bestämma hur man ska lösa krisen?

Samtidigt rapporterades igår att man vill övertala (hota) bankerna till att låna ut mer än vad de gör. Varför? Det viktigaste är väl att bankerna har tillräckligt kapital för att överleva. Om de inte kan låna ut utan att riskera sin kapitaltäckning så kan de helt enkelt inte. Dessutom så är ju grundproblemet som jag sagt förut att det getts ut för mycket lån. Det löser man inte med mer lån.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Kommentarer bör hålla sig till ämnet för den bloggartikel de hör till. Personangrepp, hets mot folkgrupp och andra kränkningar tillåts inte. Kommentarer som bara består av länkar tillåts normalt inte. Kommentarer som bryter mot reglerna kan komma att tas bort.