2008-11-16

Pensionsskandalen kommer...

En av de största skandalerna i denna finanskris kommer att bli pensionsskandalen. Våra pensionssystem är uppbyggda så att de urholkas fullständigt av en sån här händelse.

Till exempel, i Första AP-fondens redovisning för första halvåret 2008 läser jag:
"Före kostnader uppgick avkastningen till -8,0 procent."
Aj, aj, det var väl inte bra!
"Fondens exponering mot aktiemarknaderna uppgick till 61 procent"
Hoppsan, det var väldigt stor andel!

Jag ska försöka mig på en uppskattning av hur andra halvåret 2008 ser ut hittills för dem. Låt oss anta att deras aktier gått ungefär som MSCI World Index, med tanke på att Första AP-fonden enligt rapporten verkar ha en global spridning på sina investeringar. MSCI World Index har hittills gått ner cirka 35% sedan 1 juli i år. Därmed torde Första AP-fonden ha haft en avkastning på cirka -20% sedan dess. Deras fondkapital borde därför enligt denna uppskattning nu ligga på runt 160 miljarder kronor, alltså endast strax över vad de hade vid slutet av år 2004. Tre års vinster (2005, 2006, 2007) så gott som utraderade alltså.

Det ser troligen lika illa ut i genomsnitt i övriga pensionsfonder. Om denna trend fortsätter kommer utställda pensionslöften inte att kunna hållas utan någon form av åtgärder eller ändring av systemet. En skandal som är under uppseglande. Och det gäller inte bara Sverige. Det är minst lika illa i stora delar av övriga världen.

Jag har aldrig litat på pensionssystemets glada prognoser och det tycker jag inte att du heller borde göra. Prognoserna bygger på alltför optimistiska antaganden.

2 kommentarer:

 1. Den räntebärande delen gör dessutom att banker, bolåneinstitut och större företag aldrig får konka. De måste i stället räddas till varje pris.

  Man får se till att få huvuddelen av inkomsten från kapital. De inkomsterna omfattas inte av tvångssparande till statliga pensionssystemet.

  Enklaste sättet att läsa Islands problem vore att likvidera de banker som staten övertog. Men icke. I stället skall Island ha lån från alla håll och kanter, inklusive Sverige. Förmodligen sitter pensionsfonder och europeiska banker med tillgångar som till varje pris måste behålla sitt nominella värde.

  jn70

  SvaraRadera
 2. Hm, du fick mig att vilja kolla upp vad AP-fonderna har i sin räntebärande del. Jag ska göra det och återkomma med ett inlägg senare. Bostadsobligationer kommer inte att vara någon höjdare framöver.

  SvaraRadera

Kommentarer bör hålla sig till ämnet för den bloggartikel de hör till. Personangrepp, hets mot folkgrupp och andra kränkningar tillåts inte. Kommentarer som bara består av länkar tillåts normalt inte. Kommentarer som bryter mot reglerna kan komma att tas bort.