2008-11-26

Investeringsskojarna avslöjas återigen

Nu har det hänt igen - sparare har blivit inlurade i dåliga investeringar. Just nu är Acta aktuella på grund av de genomdåliga råd de gett en stackars äldre dam som ville placera sitt sparkapital. Valutaindexobligation utgiven av Lehman, investeringar med belåning, m.m. Vi känner igen mönstret från efterdyningarna av IT-bubblan. När alla kurvor pekar uppåt går det ju bra att "kasta pil" och investera i lite vad som helst, även med belåning, men det är när det börjar gå ner som de dåliga investeringsråden vaskas fram. Det kommer säkert fler skandaler framöver - Acta har säkert inte varit ensamma om att ge helkassa investeringsråd.

Man kunde ju hoppas att sånt här hade rensats ut efter förra skandalvågen, men tydligen inte. Vad driver en investeringsrådgivare till att göra sådana riskfyllda investeringar åt en 73-åring? Provision? Hoppas åtminstone några av lurendrejarna åker dit för vad de har gjort. Även om de inte blir dömda kan man hoppas att de tar sitt moraliska ansvar och ger någon kompensation till spararna.

Slutkommentaren här blir - investera aldrig i något du inte helt förstår vad det är. Risken är stor att den som försöker sälja investeringen till dig antingen inte heller förstår, eller att han helt enkelt försöker lura dig.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Kommentarer bör hålla sig till ämnet för den bloggartikel de hör till. Personangrepp, hets mot folkgrupp och andra kränkningar tillåts inte. Kommentarer som bara består av länkar tillåts normalt inte. Kommentarer som bryter mot reglerna kan komma att tas bort.