2008-11-05

Årets julhandel?

Julhandeln är ju en av detaljhandelns viktigaste tider under året. Detta år går världen in i julhandeln med en finanskris i ryggsäcken. Hur kommer det att påverka årets julhandel?

Som jag ser det är det mest sannolika att årets julhandel blir en katastrof för många företag inom konsumentvaror. Varubeställningarna är ju lagda för länge sedan, innan ordet finanskris fanns i var mans medvetande och medan många fortfarande förutspådde en konjunkturdipp som bara skulle bli av det kortare slaget. Nu har istället arbetslösheten och varslen ökat och vanligt folks syn på framtiden har drastiskt försämrats, vilket leder till att man börjar fundera på sparande istället för konsumtion. Lägg därtill stramare lånemarknad. Sjunkande fastighetsvärden minskar också folks "rikedomskänsla" och kan göra dem mindre benägna att konsumera. Självklart har sjunkande värden på fonder och aktier också samma effekt. Därför kommer folk troligen att handla färre och billigare julklappar i år. Detta kommer att missgynna handeln som helhet, men kan gynna vissa butikskedjor som säljer billiga alternativ.

Sedan får vi se reor av sällan skådad omfattning efter jul, när detaljhandeln drabbas av baksmälla och måste göra sig av med sina lager. Och sedan rejält dåliga siffror från detaljhandelsföretagen, som kommer att bli tvungna att skära ner. Kanske får några kasta in handduken.

Ett andra alternativ (som jag ser som mindre sannolikt) är att folk får fnatt och handlar som aldrig förr, i något slags utslag av total förnekelse inför krisen. I så fall drabbar baksmällan istället vanligt folk och då blir krisen desto värre nästa år.

Vi får se vad den prognos för julhandeln som Handelns utredningsinstitut släpper 13 november visar. Även branschorganisationen Svensk handel släpper en prognos under november. Sen får vi se efter jul om det visade sig vara för optimistiska prognoser, vilket jag misstänker att det blir.

USA går mot katastrofalt dålig julhandel i år

Affärsvärlden rapporterar att man i USA räknar med den sämsta julhandeln på 15 år, enligt en enkät bland återförsäljare. Troligen blir det värre än så. Kreditkortsföretagen drar ner lånebeloppen, rapporteras det nu. Många amerikaner har inget annat än kredit att handla för. Arbetslösheten stiger kraftigt i USA. Bostadspriserna har där redan fallit i över två år och de flesta möjligheter att finansiera konsumtion med lån på bostaden har försvunnit. Inte muntert för detaljhandeln.

Risken finns att det blir en riktigt katastrofal julhandel i USA och att stora delar av detaljhandeln drabbas så hårt att man tvingas slå igen efter att först ha panikreat ut sitt lager. Därmed fortsätter nedåtspiralen i ekonomin med fler arbetslösa. I förlängningen drabbar det även grossistledet.

Det allvarligaste är att om handeln drabbas hårt och många butiker och grossister får slå igen i USA så kan det få som konsekvens att det blir svårt att få tag på vissa varor, för att ingen distributionskanal längre finns. Min gissning är att vi kommer att få se sådana effekter i USA nästa år.

En effekt på längre sikt blir också att om många butiker och grossister går under, så drabbar det även produktionen, till stor del förlagd till Asien (framförallt Kina). Som jag har sagt förut är denna kris global. Troligen den mest globala krisen någonsin.

Julhandeln är viktigare för världsekonomin än vad många tror...

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Kommentarer bör hålla sig till ämnet för den bloggartikel de hör till. Personangrepp, hets mot folkgrupp och andra kränkningar tillåts inte. Kommentarer som bara består av länkar tillåts normalt inte. Kommentarer som bryter mot reglerna kan komma att tas bort.