2008-11-26

Mer realistiska prognoser

Äntligen verkar det komma mer realistiska framtidsprognoser från de professionella prognosmakarna. SEB förutspår nu att recessionen fortsätter även under 2010. Vidare tror de att BNP minskar med 1,4% nästa år och att arbetslösheten stiger så högt som till 9,4% i slutet av 2010. Inga muntra siffror precis, men klart mer realistiska än vad vi sett tidigare från t.ex. Konjunkturinstitutet.

Jag har sett kommentarer om att såna här negativa prognoser bara ökar på pessimismen bland folk och därmed driver på konjunkturnedgången. Men jag tycker att det är bra att man kommer med någorlunda realistiska prognoser så att folk faktiskt är bättre förberedda på att det kommer dåliga tider. Annars kan en plötslig försämring utan förvarning upplevas som en chock och folk bli passiviserade. Redan nu tror jag varningarna har kommit för sent och varit för milda. När vi nu går in i den värsta krisen på flera decennier kommer nog många att drabbas av förtvivlan. Västvärlden har ju mer eller mindre levt i en skyddad kokong sedan 1950 och det finns inte många kvar i livet som minns hur en riktig kris ser ut.

Nu kom också från Nordea en mer realistisk prognos om årets julhandel. Enligt dem så kommer årets julhandel att minska med 8% mot förra året. Det låter närmare verkligheten än HUIs glädjeprognos om rekordjulhandel. Jag har tidigare sagt att min prognos är att årets julhandel blir en katastrof för detaljhandeln. Framförallt i USA, men ganska dåligt även i Sverige. Vi kommer nog att få se många reor efter jul när affärerna sitter kvar med stora osålda lager som beställts in i våras då de officiella konjunktursiffrorna pekade åt ett helt annat håll.

3 kommentarer:

  1. Riksbanken gör sitt bästa för att hålla nere optimismen och smäller till med att bostadspriserna kommer att falla med hela 5%.

    SvaraRadera
  2. Hålla nere optimismen? Jag antar att du är ironisk...
    Jag skulle snarare säga att Riksbanken försöker hålla uppe optimismen genom att förutsäga ett så litet fall som 5%. Jag håller fortfarande fast vid min prognos om mer än 50% fall i inflationsjusterade bostadspriser i Sverige.

    Läs mer om Riksbankens uttalande på t.ex. E24

    SvaraRadera

Kommentarer bör hålla sig till ämnet för den bloggartikel de hör till. Personangrepp, hets mot folkgrupp och andra kränkningar tillåts inte. Kommentarer som bara består av länkar tillåts normalt inte. Kommentarer som bryter mot reglerna kan komma att tas bort.